Naslovnica > PREDSTAVE > Dječak Ivek i pas Cvilek

Dječak Ivek i pas Cvilek

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Redateljsko-dramaturški dvojac Tomić/Kovačić svojom najnovijom predstavom o napuštenoj djeci i pričanju priča spaja kazališnu družinu 'Pinklec' i HNK Varaždin.
autorski tim funkcija
Đuro Vilovićautor teksta
Jelena Kovačićautor dramatizacije
Jelena Kovačićdramaturg
Anica Tomićredatelj

Predstava 'Dječak Ivek i pas Cvilek' nastala je po motivima romana za djecu Đure Vilovića (1889-1958), danas zaboravljenog pisca čiji su romani bili vrlo čitani u razdoblju između dva svjetska rata. Vilović se u svojim djelima bavio Međimurjem, razlikama imeđu hrvatskog sjevera i juga, analizirao je probleme provincije. Roman 'Pas  Cvilek, dječak Ivek i dudaš  Martin' napisao je 1934.godine. Predstava nastala po motivima ovoga romana progovara o  aktualnom problemu napuštene i ostavljene djece. Djeca koja odrastaju bez roditeljske ljubavi sretne trenutke pronalaze u međusobnom pričanju priča.

Autorice o predstavi kažu: 'Djecu, smještenu u oskudan sobičak nekog dječjeg doma, njihova zaigranost i maštovitost odvodi u svijet priče isto tako napuštenog dječaka Iveka i najboljeg mu prijatelja, odbačenog psa Cvileka, s čijim se dogodovštinama poistovjećuju, ali kroz koje i sama pokušavaju pronaći izlaz i način kroz koji će bar na trenutak zaboraviti na sve što ih tišti. Njihov dječji optimizam i želja da sve bude bolje  uvjerava nas  da i onda kad smo napušteni i zaboravljeni svojim postojanjem  i dobrom voljom bar si nakratko međusobno možemo olakšati tužne dane .'

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter