Naslovnica > PREDSTAVE > Oholica

Oholica

GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Po motivima priče 'Kraljevna i žabac' braće Grimm , nastala je suvremena verzija o oholosti, sebičnosti i samoljublju...
autorski tim funkcija
Tihomir Rakićskladatelj
Zdenka Mišuraautor teksta
Vlasta Rončevićkostimograf
Vlasta Rončevićscenograf
Dunja Adamredatelj
Braća Grimmautor predloška
Duško Štekovićoblikovatelj svjetla
Bojan Beladovićoblikovatelj zvuka

Tekst za predstavu Gradskog kazališta lutaka iz Splita, po motivima priče 'Kraljevna i žabac' braće Grimm, napisala je Zdenka  Mišura.

Podsjetimo, glavni lik Grimmove inačice je umišljena kraljevna koja izgubi zlatnu loptu u jezeru. Loptu  pronađe žabac,  a zauzvrat što joj je pronašao loptu, kraljevna ga mora poljubiti i odvesti sa sobom u dvorac. Kraljevna ne izvršivši obećanje samo otrči.  Drugi dan dođe žabac sam u dvorac, za vrijeme gozbe, kraljevna objasni kralju i kraljici zašto je došao. Kraljevna ne voli žapca, no na kraju na nagovor kralja i kraljice – jer se zadano obećanje mora izvršti ipak ga poljubi i žabac se pretvori u zgodnoga princa.

Zdenka Mišura je preradila i prilagodila  priču našem vremenu. Motiv oholosti kao ružne ljudske osobine iz koje proizlaze druge loše osobine npr. sebičnost, samoljublje, nepoštivanje zadane riječi se provlači kroz cijelu predstavu.  'Oholica' također ističe važnost  dobrih osobina: međusobnog poštivanja bez obzira na različitost, poštivanja zadane riječi, ljubaznosti.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter