Search
Close this search box.

Otok. Otok je nešto drugo

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Otok. Otok je nešto drugo' prvi je profesionalni projekt Umjetničke organizacije Divan Teatar, nastao u suradnji sa zadarskom slikaricom i izvođačicom Anom Kolegom.
autorski tim funkcija
Ivan Sabljakoblikovatelj zvuka
Ivan Sabljakoblikovatelj svjetla
Marta Tutišautor koncepta
Marta Tutišredatelj
Ana Kolegaautor koncepta
Vini Jurčićkoreograf
Oliver Jularićkostimograf

Ovaj multimedijalni projekt istražuje  fuziju plesa, slike i pjesme, a inspirira kroz filozofiju tanga i zaljubljenog Mediterana tako prisutnog u svim Koleginim slikama.

Kako su upravo 2021. i 2022.  godine obilježavanja stote obljetnice  rođenja, a i dvadesetu godišnjicu smrti najpoznatijeg maestra Tanga Astora Piazzolle, kroz koloplet njegovih poznatih i manje poznatih tango bisera, te kroz kreativnu suradnju s mladim umjetničkim timom vođenim redateljicom Martom Tutiš, te glumcima Vini Jurčić i Vidom Ćosićem, praćeni gitaristom Darkom Horvatom-  porinuli su se u ovo nesvakidašnje multimedijalno istraživanje. Kroz odnos plesa, pjesme, slikarskog kista promatramo svima nam uvijek zanimljive, a istovremeno misteriozne dinamike ljubavnog odnosa.

Smjestivši ljubav na izolirani otok, ljubavnici omeđeni promjenjivom dinamikom tanga, istražuju prve neuhvatljive i neopipljive impulsa koji nastaju između dvoje pojedinca-   poput mirisa, iracionalne kemije,  način na koji uživaju u hrani, odnosa i simetrije između tih dvaju suprotstavljenih  tijela, njihove blizine i odbojnosti,  ljubaznosti te na kraju sličnosti i različitosti karaktera.

Tako otok u moru svakodnevnice isplivava kao apstrakcija odnosa između dvoje ljudi, kao izolirani sistem u kojem se događaju snažne veze koje su zauvijek utkane u naš život, čak  i kad sam ,,otok ,, postane samo sjećanje, živi negdje zakopan u nama i  s vremena na vrijeme vrlo snažno svojim postojanjem zakopan u našoj memoriji, ponovo postaje stvaran i opipljiv.

Iako smo sad neki drugi , ne vise oni koji su jednom imali svoj otok, slike  i glazba lako ga učine ponovo opipljivim i stvarnim,  stvari iako daleke - naizgled blijede, stvarne su opet kao što su događaji nekad bili stvarni.

Jer tango je kao i ljubav uvijek na rubu  magije i neuhvatljive čežnje između dvoje izvođača, zajedno sa sjećanjima pjeva i pleše,  gradići vanjsko senzoričko okruženje za jednog muškarcu i ženu-  utječući tako na njih svim mogućim osjetilnim sredstvima, animira, destruira,   mijenja te  gradi priču, kao i promjenjivu okosnicu odnosa naših junaka, oslikavajući tako priču  o ženi i muškarcu, otoku i njihovim zagrljajima u tangu.

Projekt je financiran iz sredstava Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a nastao je u suradnji s Centrom KNAP. 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE