Naslovnica > VIJESTI > Preminuo je Janez Vajevec

Preminuo je Janez Vajevec

Slovenski glumac i redatelj, najpoznatiji po svom pedagoškom radu s bratom Andrejem, preminuo je jučer u Sloveniji.
Share on facebook
Share on twitter

Janez Vajevec završio je zubotehničku srednju školu, a potom diplomirao glumu na Akademiji za gledališče in film u Ljubljani.

Po okončanju studija već je iza sebe imao opsežnu filmografiju i niz TV i kazališnih uloga, a dobio je i ponudu da ostane na Akademiji i bavi se pedagoškim radom. Umjesto toga odlučio se za dodatno usavršavanje u SAD, te se 1970. godine na preporuku i poziv Elie Kazana pridružuje kazališnom Institutu Lee Strasberga, u kojem je s prekidima boravio devet godina u klasama koje su vodili Dominique De Fazio, Geraldine Baron, Ed Mitchel, Ben Piazza, Al Morgenson, te tri semestra u „majstorskoj klasi“ samog Strasberga.

Po povratku iz SAD-a postaje članom ljubljanske Drame u razdoblju od 1980. do 1982.

S bratom Andrejom osnovao je u Ljubljani jesen 1980. glumački studio Igralski studio bratov Vajevec / ActorStudio koji bez prekida djeluje do danas a osmišljen je s namjerom da glumcima "ponudi mjesto na kojim mogu stjecati i usavršavati svoje glumačke vještine bez protoska producenata, redatelja, lektora, novca, slave..."

1988. braća Vajevec proširala su svoje djelovanje i na Hrvatsku  te osnovala Zagrebački glumački studio, a godinu dana kasnije i Međunarodni ljetni seminar u Grožnjanu.

Uz intenzivan pedagoški rad koji je imao brojne poklonike među glumačkim profesionalcima, Vajevec je i režirao, a u Hrvatskoj je 2018. postavio  Voliš li me?, te godinu dana kasnije Susjeda, obje predstave u koprodukciji Zagrebačkog glumačkog ateljea i  Teatra EXIT.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI