Login za korisnike

Generalna proba samoubojstva

Crna komedija Dušana Kovačevića čija se poanta skriva u odgovoru na pitanje: «Zašto vuk ne pase travu?»

***

Dušana Kovačevića nazivaju «najvećim srpskim komediografom nakon Branislava Nušića», a hrvatska publika vjerojatno će ga se najlakše sjetiti kao scenarista hitova jugoslavenske kinematografije Maratonci trče počasni krug i Ko to tamo peva. Dramu Generalna proba samoubojstva napisao je 2008. godine i, kako to obično čini sa svojim tekstovima, sam ju je postavio u beogradskom Zvezdara teatru na čijem je čelu već više od deset godina.

U predstavi Kovačević reciklira neke od poznatih motiva iz svog ranijeg dramskog stvaralaštva: središnji lik je nesretni intelektualac na rubu samoubojstva u vrtlogu duboke duševne krize, likovi do apsurda nagomilane braće predstavljaju različite društvene tipove proizašle iz istog mentaliteta, na kraju dolazi do Kovačevićevog omiljenog ispreplitanja života i kazališta…

Priča počinje pokušajem samoubojstva glavnoga lika kojeg osujećuju jedan ribar i jedna djevojka. Isprva ne shvaća kako su njegovi «spasitelji», koji ga uvjeravaju u sretniju budućnost, zapravo članovi organizirane skupine koja se okorištava ljudima palim na najniže grane, trgujući njima i njihovim organima kao robom. Ova «gorka komedija o laži» radi kao komična metafora koja dijagnosticira najteže bolesti srpskog, a i ne samo tog društva. Preko zapleta komedije apsurda, uz pregršt grotesknih i hiperboličnih trenutaka, Kovačević pokušava odaslati ozbiljnu poruku koja se tiče stvarnosti svakog od gledatelja.

Glavnu ulogu igra Branislav Lečić, a  Branimir Brstina preuzeo je nezahvalnu zadaću tumačenja likova četiri sasvim različito isprofilirana brata...

Ako vam je potrebna utjeha, terapija ili samo volite crne komedije – 'Generalna proba samoubojstva' gostuje na 24. Gavellinim večerima 19. listopada.


Odgovori