Search
Close this search box.

Poziv sa sudjelovanje u Noći performansa 21′

Pozivaju se umjetnici i umjetnički kolektivi iz Hrvatske na sudjelovanje u Noći performansa koju, u okviru festivala Perforacije, 03.07. u Zagrebu, te tijekom srpnja 2021., u suradnji s lokalnim partnerima iz Rijeke, Zadra, Dubrovnika i Koprivnice u okviru Mreže izvedbenih umjetnosti, organizira udruga Domino.

Noć performansa je site-specific događaj kojime se poziva umjetnike da predstave performanse, instalacije, eksperimente sa svjetlom/ zvukom/ pokretom, različite prostorne intervencije, participativne umjetničke projekte, itd.
Selektirani će umjetnici kroz trodnevni edukativni program, Laboratorij NP 2021., imati priliku pod mentorskim vodstvom kazališne redateljice Nataše Rajković razvijati, oblikovati i precizirati vlastite predložene projekte te će kroz prezentacije, individualne i grupne konzultacije istražiti i pobliže proučiti specifičnost performansa kao medija, testirati motivaciju ideje te zajednički raditi na razvoju predloženih koncepata i realizaciji performansa.

Nakon godine obilježene pandemijom, tektonskim pomacima, redefiniranjem društvenih odnosa te preispitivanjem pojma i osjećaja sigurnosti u infrastrukturu svakodnevice i rutine, pozivom želi se potaknuti umjetnike ka promišljanju onih tema koje se u ovom trenutku čine zaboravljenim — čak i frivolnim i/ili sebičnim — te time stvoriti nove vizije i nadu za vremena koja su pred nama.
Tematiziranjem pitanja sreće, ushita i euforije, podržat će se oni umjetnički prijedlozi čije izvedbe odražavaju specifičan umjetnički pristup,  potiču inovaciju u umjetničkom izričaju te istražuju nove forme izvedbenog jezika i umjetničkog djelovanja performansa.

Izdanje će predstaviti radove do pet selektiranih umjetnika ili umjetničkih kolektiva koji će tijekom faze razvoja svojih projekata u tri zajednička susreta ostvariti mentorsku suradnju s kazališnom autoricom i redateljicom Natašom Rajković, docenticom pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Na prijavu se posebno potiču umjetnici lokalnih zajednica u kojima će se gostovanja dijela programa Noć performansa i održati. Cilj je potaknuti i podržati lokalne umjetnike u njihovu radu i razvoju, kao i omogućiti stvaranje prostora za nove suradnje, umrežavanja, decentralizaciju te povezivanje različitih umjetničkih zajednica manjih lokalnih sredina.
Lokalne partnerske organizacije dio su Mreže izvedbenih umjetnosti, a uključuju Prostor plus (Rijeka), Zadar Snova (Zadar), Art radionica Lazareti (Dubrovnik) te udrugu Mamuze (Koprivnica).

Predviđeni budžet po projektu za troškove honorara i tri izvedbe iznosi 3.500,00 kn bruto; dok su putni troškovi i troškovi smještaja, boravka gostovanja i sudjelovanja u razvojnom Lab-u osigurani od strane organizatora.

Selektori ovogodišnje NP su: Zvonimir Dobrović, Nataša Rajković i Petra Begović.

Noć performansa realizira se u okviru suradnje s partnerima Mreže izvedbenih umjetnost:
Prostor plus - Rijeka, Zadar Snova - Zadar, Art radionica Lazareti - Dubrovnik i udruga Mamuze - Koprivnica.

Festival Perforacije i Noć performansa financijski su podržali: Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Grad Zadar te programi EU Kreativna (kroz projekte ACT- Art, Climate, Transition te Be SpectACTive).

O mentorici Laboratorija Noći performansa 2021:
Nataša Rajković, kazališna autorica i redateljica te docentica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, od 2004. do 2018. biva umjetničkom ravnateljicom Kulture promjene, Teatra Itd Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. S redateljem Bobom Jelčićem razvija vlastitu metodu rada u kazalištu koja je prepoznata i van Hrvatske, a njihove kazališne predstave gostuju diljem Europe te osvajaju brojne nagrade. Predstave  Nesigurna priča (Teatar Itd) i  S druge strane (ZKM),  obišle su sve relevantne europske festivale, dok na Dubrovačkim ljetnim igrama, Rajković u suradnji s Jelčićem, ostvaruje antologijske predstave Radionica za šetanje, pričanje i izmišljanje te Allons enfants.
Nataša Rajković radi i djeluje kao dramaturginja i redateljica u različitim autorskim kombinacijama i produkcijskim kontekstima.

Poziv na prilaganje prijedloga umjetničkog projekta otvoren je za sve umjetnike i umjetničke kolektive iz Hrvatske od 17. ožujka do 7. travnja 2021., a prijave se šalju na perforacije@gmail.com s naslovom “Prijava prijedloga umjetničkog projekta - Noć performansa 2021.”

Prijava mora uključivati:
-kratki opis i koncept projekta,
-kratki tehnički opis,
-okvirni produkcijski troškovnik,
-kratku biografiju i kontakt umjetnika.

Rezultati Poziva bit će objavljeni 15. travnja 2021. na web-stranici udruge Domino.
www.thisisdominoproject.org.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE