Naslovnica > PREDSTAVE > Anti Edip: Anarhizam i shizofonija

Anti Edip: Anarhizam i shizofonija

Ne zaljubljujte se u vlast, kažu D.B. Indoš i Tanja Vrvilo, autori ovog anarho-multimedijalnog projekta naslovljenog po vjerojatno najvažnijoj filozofskoj knjizi druge polovice XX. stoljeća
autorski tim funkcija
Tanja Vrviloautor
Damir Bartol Indošautor

Što dobijete kada spojite jednu od ključnih osoba u pokretu otpora protiv španjolskog diktatora Francisca Franca tridesetih godina prošlog stoljeća, zatim ženu koja daje otkaz u školi u kojoj predaje filozofiju da bi se zaposlila kao fizička radnica u Renaultovoj tvornici, a potom pridružila anarhistima u španjolskom građanskom ratu, zatim suvremenog dub pjesnika porijeklom iz Jamajke čija politički obojena poezija govori protiv kolonizacije, pa onda dekolonizacijskog arhitekta s interesima poput civilne okupacije, te djelo Gillesa Deleuzea i Felixa Guattaria koje se bavi kritikom Freudove psihoanalize i obrascima formiranima po poznatom antičkom mitu o Edipu?

Dobijete novi multimedijalni projekt performera Damira Bartola Indoša i glumice i filmologinje Tanje Vrvilo, kojima se priključuje kontrakulturna performerska zajednica odnosno - antizborski kolektiv i orkestar ritmičke psihodelije.

Radi se o projektu koji je dobio naziv po jednom od najpoznatijih djela proizašlih iz kolaboracije Deleuza i Guattaria, odnosno Anti Edip – Kapitalizam i shizofrenija, a koje poručuje – ne zaljubljujte se u vlast. Kao osloncima u kreiranju predstave Indoš i Vrvilo koristili su se materijalima iz života španjolskog anarhista Buenaventure Durrutija, francuske filozofkinje i aktivistice za ljudska prava Simone Weil, antikolonijalnog pjesnika Lintona Kwesija Johnsona i anarho-arhiteka Eyala Weizmana.

Anti-Edip govori o revolucionarnosti žudnje i političkoj pobuni protiv paradoksa žudnje, te proizvodnje poslušnih objekata protiv državnog aparata, a autori o tome kažu: Na mjestu shizofrenije, mi stavljamo shizofoniju. Shizofonija je pojava kada je zvuk odrezan od svojeg izvora. Mi mislimo da je naš put proizvodnje zvuka naša anarhija. Žudnja za stvaranjem ide kroz shizofoniju. Naš su koncept neuhvatljivi odnosi među materijalima žudnje, pokušaji da ulovimo najviše zajedništva u našim odnosima. Ne pitamo se što je to postanarhističko u našoj predstavi, već kako je to postanarhističko? Mislimo da je ključna različitost, različitost materijala – kako i koliko ih koristimo

Predstavu Anti Edip: Anarhizam i shizofonija možete pogledati u Teatru &TD u koprodukciji sa SC-om i Kućom ekstremnog muzičkog kazališta.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE