Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Milana Vuković Runjić protiv zagrebačke Gradske skupštine

Milana Vuković Runjić protiv zagrebačke Gradske skupštine

Zagrebačka Gradska skupština je, kao jednu od mjera pomoći nezavisnoj kulturi, izglasala odluku o besplatnom ustupanju gradskih prostora do 1. travnja 2021. Pročelnica za kulturu, pak, ima osebujno tumačenje rečenog zaključka. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo i tada pisali,  u ožujku ove godine, na prijedlog zastupnika Marka Torjanca zagrebačka Gradska skupština izglasala je mjere pomoći kulturnoj sceni, među kojima je bila i ona besplatnom ustupanju gradski prostora za nezavisne programe, točnije:

"Gradska skupština Grada Zagreba od Gradskog ureda za kulturu, Gradskog ureda za upravljanje imovinom Grada i gradonačelnika Grada Zagreba traži da Grad Zagreb u sljedećih dvanaest mjeseci, od 1. travnja 2020. do 1. travnja 2021., u cijelosti preuzme pokrivanje troškova najma svih gradskih prostora u kojima se izvode i održavaju programi nezavisnih subjekata u kulturi."

zakljucak

Potom su u svibnju Milan Bandić i njegovi koalcijski partneri spomenuti zaključak stavili van snage, e da bi se onda u lipnju HDZ predomislio i podržao oporbu koja je originalni zaključak iz ožujka vratila na snagu.

Ukratko - trenutno na snazi jest odluka Gradske skupštine po kojoj je Grad dužan do 1. travnja 2021. godine u cijelosti preuzeti troškove najma svih gradskih prostora u kojima se izvode i održavaju programi nezavisnih subjekata u kulturi.

No, nemali broj gradskih ustanova oglušio se o ovakvu odluku Skupštine te nastavio naplaćivati korištenje svojih prostora, izgovarajući se pri tome da od Gradskog ureda za kulturu nisu dobili nikakav naputak. Nakon što su se kulturnjaci pobunili,  pročelnica Milana Vuković Runjić je 30. rujna (!), dakle šest mjeseci nakon izvornog donošenja odluke, konačno odlučila uputiti gradskim ustanovama dopis na tu temu.

No, suprotno odluci Skupštine temeljem koje je Grad obvezan pokrivati troškove korištenja prostora, Milana Vuković Runjić navodi kako je riječ o preporuci (!), te samo traži od ravnatelja ustanova "izmjenu iznosa minimalnih troškova gradskih termina razmjerno najvećem dopuštenom broju gledatelja sukladno važećim epidemiološkim uputama nadležnih tijela ".

S obzirom da je riječ o očitom kršenju odluka Gradske skupštine,pojedini zastupnici najavljuju poduzimanje različitih mjera, a najdalje je otišao Marko Torjanac koji najavljuje i sudski postupak.

Gradski ured za kulturu Grada Zagreba šalje preporuku kulturnim institucijama nad kojima je nadležan u kojoj te...

Objavljuje Marko TorjanacPetak, 2. listopada 2020.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI