Login za korisnike

Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Šest dana i jedna noć putovanja šegrta Hlapića predstavljaju najznačajnije putovanje u povijesti hrvatske književnosti za djecu i mladež.

***

Veseo kao ptica, mudar kao knjiga i dobar kao sunce, maleni i hrabri šegrt postao je ljubimcem dječje publike od dana prvoga objavljivanja toga kratkog romana 1913. u izdanju Hrvatskoga pedagoškog književnog zbora. Hlapićev bijeg od majstora Mrkonje, susret sa Crnim čovjekom, s djevojčicom Gitom, doživljaji na selu, na sajmu i cirkusu, te sretan svršetak velike pustolovine, postali su duhovnom svojinom mnogih naraštaja.

Evo kako je drugi jedan velikan hrvatske književnosti, Antun Gustav Matoš, pisao o "Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića": "Pročitavši tu prekrasnu knjižicu, bijah iznenađen kao pri otkriću malog remek-djela … Ovo djelo gđe Brlić Mažuranić spada među one vrlo rijetke pripovijetke, što su doduše pisane za djecu, ali ih ne čitaju s nasladom samo mali i neuki, već i odrasli. Najbolje knjige čovječanstva tako su pisane: Homer, Don Quijote, Robinson Crusoe, Guliverova putovanja … Sav čar njezinoga pričanja dolazi otud, što ona savršenim stilom priča i opaža samo ono, što u ovakovim prilikama može osjetiti i doživjeti jedino naivni mali čizmarski šegrt. Tek tu i tamo skida masku u humorističkim opaskama, inače sasvim slučajnim, sasvim u stilu naivne cjeline, pa taj humor, fin, blag i do milosrđa nježan, opaža tek odrastao čitalac, a iz knjižice kao rijetki i ženski miris opaja ta fina ironija kao iz kakve rafinirane, jednostavne priče A. Francea."

autorski tim
Jelena Vojkovićkostimograf
Tanja Lackoscenograf
Ivana Brlić Mažuranićtekst
Jelena KovačićJelena Kovačićdramaturg
Barbara Prpićkostimograf
Rene Medvešekredatelj

izvođači
Aleksandra NaumovGita
Bojan NavojecMajstor Mrkonja; Miško
Hrvoje BarišićGospodar težaka; Gospodar cirkusa
Ivana BakarićGrgina majka; Dobri košarač
Krunoslav KlabučarGrga; Zli košarač
Radovan RuždjakŠegrt Hlapić
Rakan RushaidatBundaš
Sanja HrenarPapiga
Senka BulićCrni čovjek
Vanda Vujanić ŠušnjarMajstorica
Živko AnočićMarko; Gospodar vrtuljka

Odgovori