Naslovnica > PREDSTAVE > Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Čudnovate zgode šegrta Hlapića

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Šest dana i jedna noć putovanja šegrta Hlapića predstavljaju najznačajnije putovanje u povijesti hrvatske književnosti za djecu i mladež.
autorski tim funkcija
Jelena Vojkovićkostimograf
Tanja Lackoscenograf
Ivana Brlić Mažuranićtekst
Jelena Kovačićdramaturg
Barbara Prpićkostimograf
Rene Medvešekredatelj
izvođači uloge
Aleksandra NaumovGita
Bojan NavojecMajstor Mrkonja; Miško
Hrvoje BarišićGospodar težaka; Gospodar cirkusa
Ivana BakarićGrgina majka; Dobri košarač
Krunoslav KlabučarGrga; Zli košarač
Radovan RuždjakŠegrt Hlapić
Rakan RushaidatBundaš
Sanja HrenarPapiga
Senka BulićCrni čovjek
Vanda Vujanić ŠušnjarMajstorica
Živko AnočićMarko; Gospodar vrtuljka

Veseo kao ptica, mudar kao knjiga i dobar kao sunce, maleni i hrabri šegrt postao je ljubimcem dječje publike od dana prvoga objavljivanja toga kratkog romana 1913. u izdanju Hrvatskoga pedagoškog književnog zbora. Hlapićev bijeg od majstora Mrkonje, susret sa Crnim čovjekom, s djevojčicom Gitom, doživljaji na selu, na sajmu i cirkusu, te sretan svršetak velike pustolovine, postali su duhovnom svojinom mnogih naraštaja.

Evo kako je drugi jedan velikan hrvatske književnosti, Antun Gustav Matoš, pisao o "Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića": "Pročitavši tu prekrasnu knjižicu, bijah iznenađen kao pri otkriću malog remek-djela … Ovo djelo gđe Brlić Mažuranić spada među one vrlo rijetke pripovijetke, što su doduše pisane za djecu, ali ih ne čitaju s nasladom samo mali i neuki, već i odrasli. Najbolje knjige čovječanstva tako su pisane: Homer, Don Quijote, Robinson Crusoe, Guliverova putovanja … Sav čar njezinoga pričanja dolazi otud, što ona savršenim stilom priča i opaža samo ono, što u ovakovim prilikama može osjetiti i doživjeti jedino naivni mali čizmarski šegrt. Tek tu i tamo skida masku u humorističkim opaskama, inače sasvim slučajnim, sasvim u stilu naivne cjeline, pa taj humor, fin, blag i do milosrđa nježan, opaža tek odrastao čitalac, a iz knjižice kao rijetki i ženski miris opaja ta fina ironija kao iz kakve rafinirane, jednostavne priče A. Francea."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE