Search
Close this search box.

Palčica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Splitska „Palčica“ lutkarska je predstava koju je režirao i dramatizirao glumac – lutkar Branimir Rakić, dugogodišnji član ansambla GKL-a Split i odnedavno student lutkarske režije.
autorski tim funkcija
Nenad Kečtehnolog lutaka
Luka Duplančićautor lutaka
Luka Duplančićscenograf
Hans Christian Andersenautor predloška
Joško Koludrovićskladatelj
Branimir Rakićredatelj
Branimir Rakićautor dramatizacije
izvođači uloge
Andrea MajicaPalčica
Ivan MedićSin Žabac / Mama Hrušt / Lastavica / Krt
Milana Buzolić VučicaMama Žaba / Sin Hrušt / Mišica / Crv / Palčić
Zdravko Radovniković
Željana Cvitanović

Jednom davno živjela je žena koja nije mogla imati djecu i zbog toga je bila tužna. Sve se promijenilo onog trenutka kada je u svojoj kući ugostila staru ženu koja joj se potom odužila zanimljivim, posebnim i vrijednim poklonom. Bilo je to sjeme, koje je u sebi skrivalo posebnu tajnu. Nakon kratkog vremena iz sjemena je izrastao cvijet, a nakon toga i djevojčica malena kao palac. Žena joj je zbog toga dala ima Palčica.

Iako je bila malena Palčica je bila znatiželjno dijete i tako je jednog dana krenula u istraživanje svijeta koji je za nju bio zaista čaroban. Uskoro se susrela sa zlom žabom koja ju je htjela udati za svog sina. Ne želeći provesti takav život Palčica bježi, a kako je bila dobre naravi, nije trebalo puno vremena da postane omiljena među životinjama iz šume.

Bježeći od žabe za Pačicu su nastupila zanimljiva vremena, pa je tako neko vrijeme boravila kod mišice koja ju je ugostila, a bila je gost i kod gundelja. Kod mišice je ostala sve do trenutka dok gospodin Krtica nije počeo često zalaziti i tražiti da se Palčica uda za njega. To je bio dovoljan razlog da opet pobjegne i krene dalje, pa je tako jedan dio vremena provela u šumi.

Bijeg od mišice nije bio jednostavan, ali kako je Palčica bila dobra osoba i uvijek se trudila svima pomoći, tako je i ovog puta imala podršku. Pomogla joj je lastavica kojoj je jednom prilikom pomogla liječiti ranjeno krilo. Palčica i lastavica su ubrzo postale nerazdvojne i tako su u bijegu susrele lijepog i ljubaznog dječaka u kojeg se Palčica odmah zaljubila.

Nije mogla vjerovati da je upoznala mladića koji je iste visine kao i ona, pa tako više nije bila jedino maleno biće. Mladića je upoznala dok je sjedio na cvijetu u vrtu čiji je bio vladar. Kako je bio kralj koji se zaljubio u ovu mladu damu odlučio joj je dati drugačije ime, pa je tako Palčica promijenila ime i postala Maja.

To je ukratko sadržaj Palčice ili u izvorniku Tommelise, priče H.C. Andersena prvi put objavljene još 16. prosinca 1835. u Copenhagenu. 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE