Login za korisnike

Pčelica Maja (zg)

Nakon što je priču o najpoznatijoj pčeli na svijetu savladao u Rijeci, Ivan Leo Lemo njome će se pozabaviti i u Zagrebu. Ovaj put, međutim, nije u pitanju opera, već – drama.

***

Priča o pčelici Maji stara je gotovo stotinjak godina. Maju je stvorio njemački pisac Waldemar Bonsels 1912., a već 1924. po njegovoj priči napravljen je dugometražni igrani film, koji se danas smatra prvim filmom u kojem su glavnu ulogu odigrali – kukci.

Pčelica Maja možda je najpoznatija po crtanoj seriji koja je napravljena u Japanu 1975., a u originalu se zove Mitsubachi Maaya no Boken tj. ‘Pustolovine pčelice Maje’. Likove Maje i njenih prijatelja Pava, skakavca Flipa, učiteljice Kasandre, itd., osmislio je bivši Disneyev crtač Marty Murphy.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=niVT1DULtwI 370 310]

No, manje je poznato da je dobrih dvadeset godina prije toga (1952.) poznati hrvatski skladatelj Bruno Bjelinski prema originalnoj priči o pčelici napisao operu, a istu je na otvaranju Zajčevih dana 2007. godine režirao - Ivan Leo Lemo. Dvije godine kasnije, Lemo istu priču, ali u obliku dramske predstave postavlja i na daske kazališta Žar-ptica...

Radnja originalne knjige, pa tako i ove predstave, prati pustolovine pčelice koja se zbog znatiželje odvojila od svog roja, da bi na kraju kao junakinja spasila isti taj roj od njihovih smrtnih neprijatelja stršljena, koji su je u međuvremenu bili i zarobili...


Odgovori