Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Konačno se oglasila HZSU: čekaju da se nešto poduzme

Konačno se oglasila HZSU: čekaju da se nešto poduzme

Najoriginalnija mjera koje se HZSU dosjetila jest dodatni angažman samostalnih umjetnika na HRT, što je u okolnostima u kojma živimo, neodrživo. Ministarstvo kulture ih ionako ne doživljava kao kompetentne sugovornike, a ni oni sami nisu na vrijeme reagirali na poduzetničke mjere.
Share on facebook
Share on twitter

Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, konačno je danas objavila što i kako čini da zaštiti svoje članove. Nije utješno.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

***

Poštovane umjetnice i poštovani umjetnici,

Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (u daljnjem tekstu: HZSU), odnosno Upravni odbor HZSU-a, u koordinaciji s pravnom, odnosno Stručnom službom HZSU-a, stalno poduzima određene mjere u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa te zaštiti prava samostalnih umjetnika, ali nažalost određena pitanja nisu u nadležnosti HZSU-a.

Stručna služba HZSU-a, u razdoblju od 1. do 15. ožujka, zaprimala je zahtjeve za priznavanje prava samostalnih umjetnika na uplatu obveznih doprinosa te je po službenoj dužnosti pokrenut postupak revizije priznatih prava samostalnim umjetnicima na daljnju uplatu doprinosa, koji je u međuvremenu obustavljen. Uz sve upite samostalnih umjetnika vezanih uz obustavljanje obavljanja umjetničke djelatnosti, upućene telefonskim putem ili putem elektroničke pošte te poslovnog dopisivanja s nadležnim institucijama, zatekli su nas novi uvjeti rada uslijed epidemije koronavirusa i potresom oštećenih prostorija HZSU-a.

Mjere Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u obliku potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, nažalost, ne odnose se na samostalne umjetnike kojima se obvezni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje uplaćuju iz sredstava proračuna Republike Hrvatske.

Ministarstvo kulture priprema mjere pomoći samostalnim umjetnicima te je u fazi izrade prijedloga za raspodjelu istih.

HZSU je 16. ožujka 2020., na temelju zaključaka Upravnog odbora, Ministarstvu kulture dostavio popis niza mjera pomoći, odnosno potreba profesionalnih samostalnih umjetnika nastavno na negativne efekte prouzročene koronavirusom te su iste objavljene na internetskoj stranici HZSU-a (poveznica: http://hr.hzsu.hr/Struktura-WEB-a/Glavna-navigacija/Aktualno/Potrebe-profesionalnih-samostalnih-umjetnika-nastavno-na-negativne-efekte-prouzrocene-koronavirusom).

Ministarstvo kulture je usvojilo prijedlog HZSU-a koji se odnosi na mjeru obustave revizije priznatih prava samostalnih umjetnika, ali i dalje učestalo inzistiramo na usvajanju svih dostavljenih prijedloga, a posebice radimo na žurnoj isplati novčane naknade svim samostalnim umjetnicima.

Potrebe profesionalnih samostalnih umjetnika nastavno na negativne efekte prouzročene koronavirusom(2)

Ministarstvu kulture dostavljen je i popis svih samostalnih umjetnika, po područjima umjetničkog stvaralaštva, uz napomenu da je HZSU na raspolaganju za daljnju suradnju i dostavu podataka vezanih uz mjere pomoći, odnosno potrebe profesionalnih samostalnih umjetnika nastavno na negativne efekte prouzročene koronavirusom i potresom.

Pravilnikom o načinu i uvjetima za priznavanje prava samostalnih umjetnika na uplatu obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iz sredstava proračuna Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj: 91/2015) propisano je više od 70 umjetničkih djelatnosti u različitim područjima umjetničkog stvaralaštva.

Ako će kriterij Ministarstva kulture za raspodjelu mjera pomoći samostalnim umjetnicima biti prijašnji i odgođeni umjetnički angažmani, tada je nužno naglasiti da je svaka umjetnička djelatnost za sebe specifična u načinu obavljanja, a samim time i mjerama koje su potrebne za pomoć uslijed negativnih efekata prouzročenih koronavirusom i potresom te je upravo zato umjetnička struka, odnosno umjetničke strukovne udruge najkompetentnije u predlaganju istih Ministarstvu kulture te određivanju kriterija pri raspodjeli potpore za svaku pojedinu umjetničku djelatnost, čime će se izbjeći uopćeni kriterij i nepravična raspodjela sredstava.

Pravna, odnosno Stručna služba HZSU-a kontinuirano kontaktira Ministarstvo kulture te poziva na žurno pružanje pomoći svim samostalnim umjetnicima.

Članarina HZSU-a za 2020. godinu umanjuje se proporcionalno vremenu zabrane obavljanja samostalne umjetničke djelatnosti uzrokovane koronavirusom.

Napominjemo da će Vlada RH i Ministarstvo kulture objaviti mjere pomoći i način isplaćivanja novčane naknade za svakog samostalnog umjetnika kako bi osigurali preživljavanje u novonastaloj situaciji.

HZSU će i dalje, u okviru svoje nadležnosti te u skladu sa zaključcima Upravnog odbora i potrebama samostalnih umjetnika poduzimati sve potrebne mjere i biti na raspolaganju u cilju ostvarivanja zaštite prava i zajedničkih interesa svih samostalnih umjetnika.

Stručna služba HZSU-a

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI