Search
Close this search box.

Pukovnik Ptica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Višestruko nagrađivanu crnu komediju svjetski poznatoga bugarskoga pisca Hriste Bojčeva u Kerempuhu režira Vinko Brešan.
autorski tim funkcija
Ena Subotićinspicijent
Damir Ključarićmontažer videa
Borislav Pavlovskiprevoditelj
Vinko Brešanredatelj
Mate Matišićskladatelj
Marita Ćopokostimograf
Dragutin Brozscenograf
Željka Udovičić Pleštinadramaturg
Hristo Bojčevautor teksta
Aleksandar Mondecaroblikovatelj svjetla

Satirički komad bugarskog pisca Hriste Bojčeva u kojemu šestoro luđaka ustroje vojnu jedinicu, državu, te se pokušaju samovoljno priključiti NATO savezu i Europskoj Uniji, ali kad stignu u srce Europe ona ih tretira kao prosjake.

Komad problematizira maćehinski odnos EU prema zemljama na Balkanu, ali i naivnu percepciju koja u tom odnosu stoji s druge strane. Kao u svakom dobrom komadu, Bojčev se politike dodiruje tek usput, pa nam nudi i niz drugih sasvim ljudskih pitanja.

Njegovi luđaci 'normalnima' postaju tek kad svom životu daju određenu formu i pred sebe postave neki društveno čitljiv cilj. Ova crna komedija, jedan je od najigranijih i najnagrađivanijih istočnoeuropskih tekstova s konca prošlog stoljeća, a u Hrvatskoj je prvi put izvedena još 2005. u HNK Split, u režiji Nenni Delmestre.

U sezoni 2019/2020 isti tekst na scenu Kerempuha postavlja Vinko Brešan, a glavnu ulogu, ujedno prvu od kad je u angažmanu u Kerempuhu, igra Dražen Čuček.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE