Naslovnica > PREDSTAVE > Pukovnik Ptica

Pukovnik Ptica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Višestruko nagrađivanu crnu komediju svjetski poznatoga bugarskoga pisca Hriste Bojčeva u Kerempuhu režira Vinko Brešan.

Satirički komad bugarskog pisca Hriste Bojčeva u kojemu šestoro luđaka ustroje vojnu jedinicu, državu, te se pokušaju samovoljno priključiti NATO savezu i Europskoj Uniji, ali kad stignu u srce Europe ona ih tretira kao prosjake.

Komad problematizira maćehinski odnos EU prema zemljama na Balkanu, ali i naivnu percepciju koja u tom odnosu stoji s druge strane. Kao u svakom dobrom komadu, Bojčev se politike dodiruje tek usput, pa nam nudi i niz drugih sasvim ljudskih pitanja.

Njegovi luđaci 'normalnima' postaju tek kad svom životu daju određenu formu i pred sebe postave neki društveno čitljiv cilj. Ova crna komedija, jedan je od najigranijih i najnagrađivanijih istočnoeuropskih tekstova s konca prošlog stoljeća, a u Hrvatskoj je prvi put izvedena još 2005. u HNK Split, u režiji Nenni Delmestre.

U sezoni 2019/2020 isti tekst na scenu Kerempuha postavlja Vinko Brešan, a glavnu ulogu, ujedno prvu od kad je u angažmanu u Kerempuhu, igra Dražen Čuček.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter