Naslovnica > PREDSTAVE > Erazmus

Erazmus

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Svojevrsni postoperativni portret oca humanizma - Erazma iz Rotterdama, a sve u sklopu projekta Europski ansambl.

Erazmus je još jedna premijera iz dvogodišnjeg projekta Europski ansambl, koji je iniciralo Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada, dok u njemu  - pod umjetničkim vodstvom Olivera Frljića - sudjeluju još i ZKM i Nowy Teatr iz Varšave. Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja.

Erazmus propituje postoji li još uvijek prostor za humanističke ideje u raspravi o Europi i što će se dogoditi kad humanističku misao stavimo u središte razmišljanja o europskoj utopiji? To je, kaže najava, svojevrsni postoperativni portret oca humanizma - Erazma iz Rotterdama.

Jesmo li još uvijek sposobni vjerovati u duhovni pakt koji je predložio Erazmo s punom, možda naivnom odgovornošću za visoke ideje? Imamo li prostora za motiviranje političkih i društvenih aktivnosti i izgradnju zajednice prema kriteriju humanosti?

Predstava se suočava s Erazmom i sa zajednicom stipendista Erasmusa, programa razmjene stvorenog u čast mislioca, koji su, čini se, posljednja nada na putu za spas Europe od njezina kraja. Mogu li Erasmus studenti ispuniti ulogu misionara europske nade negirajući tezu o ovoj prekrasnoj utopiji na svakom koraku? Ili su možda skupina s potpuno različitim težnjama? Jesmo li još uvijek u stanju slušati Erazma?

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter