Erazmus

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Svojevrsni postoperativni portret oca humanizma - Erazma iz Rotterdama, a sve u sklopu projekta Europski ansambl.
autorski tim funkcija
Anna Smolarredatelj
Anna Smolarautor teksta
Anna Smolarautor videa
Michał Buszewiczlibretist
Michał Buszewiczautor teksta
Jan Duszyńskiskladatelj
Anna Metscenograf
Anna Metkostimograf
Liubov Gorobiukautor videa
Liubov Gorobiukmontažer videa
Liubov Gorobiukasistent redatelja
Weronika Krówkasuradnik za glas
Marek Kaźmierskiprevoditelj
Jacqueline Sobiszewskioblikovatelj svjetla

Erazmus je još jedna premijera iz dvogodišnjeg projekta Europski ansambl, koji je iniciralo Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada, dok u njemu  - pod umjetničkim vodstvom Olivera Frljića - sudjeluju još i ZKM i Nowy Teatr iz Varšave. Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja.

Erazmus propituje postoji li još uvijek prostor za humanističke ideje u raspravi o Europi i što će se dogoditi kad humanističku misao stavimo u središte razmišljanja o europskoj utopiji? To je, kaže najava, svojevrsni postoperativni portret oca humanizma - Erazma iz Rotterdama.

Jesmo li još uvijek sposobni vjerovati u duhovni pakt koji je predložio Erazmo s punom, možda naivnom odgovornošću za visoke ideje? Imamo li prostora za motiviranje političkih i društvenih aktivnosti i izgradnju zajednice prema kriteriju humanosti?

Predstava se suočava s Erazmom i sa zajednicom stipendista Erasmusa, programa razmjene stvorenog u čast mislioca, koji su, čini se, posljednja nada na putu za spas Europe od njezina kraja. Mogu li Erasmus studenti ispuniti ulogu misionara europske nade negirajući tezu o ovoj prekrasnoj utopiji na svakom koraku? Ili su možda skupina s potpuno različitim težnjama? Jesmo li još uvijek u stanju slušati Erazma?

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE