Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Za koga je izmišljeno novo radno mjesto u zagrebačkom Gradskom uredu za kulturu?

Za koga je izmišljeno novo radno mjesto u zagrebačkom Gradskom uredu za kulturu?

Četvrtim izmjenama Pravilnika o unutarnjem redu Gradskog ureda za kulturu, pročelnica će dobiti dva pomoćnika, ali i ukinuti Odsjek za izvedbene umjetnosti i kulturne manifestacije, te Odsjek za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Odlukom gradonačelnika Milana Bandića od 9. rujna opet je, po četvrti put u godinu i pol dana, izmijenjen Pravilnik o unutarnjem redu Gradskog ureda za kulturu, a kojim se - među inim - uređuje i ukupan broj radnih mjesta te na njima uposlenih izvršitelja. Time se izvorno planiranih 40 radnih mjesta s 44 izvršitelja, pretvorilo u 43 radna mjesta s 49 izvršitelja, a najnovija akrobatika s radnim mjestima izvedena je kako bi pročelnica Milana Vuković Runjić umjesto jednog mogla imati dva pomoćnika.

Podsjetimo: 1. siječnja 2018. godine Gradski ured za kulturu izdvojen je iz mastodontskog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, ali ne zato što su time uslišani dugogodišnji apeli kulturnih radnika, već zato što je u tadašnjoj koalicijskoj konstelaciji gradonačelnik Neovisnima za Hrvatsku obećao upravljanje sektorom kulture. No, koalicijska ljubav bila je volatilna, pa je Grad prvo dobio vršitelja dužnosti pročelnika, potom je nakon više mjeseci i isteka zakonskog roka za pročelnicu imenovana Ana Lederer, da bi nakon razlaza njezinih Neovisnih s Bandićem imenovanje bilo poništeno uz prilično bizarno objašnjenje. U međuvremenu se i ured spremao na selidbu, pa je ista naprasno otkazana, potom je pronađena nova adresa za ured, a onda konačno i nova pročelnica, rečena Milan Vuković Runjić.

No, prije no što je imenovao prvu pročelnicu Ureda za kulturu, Milan Bandić donio je 20. travnja 2018. godine Pravilnik o unutarnjem redu Gradskog ureda za kulturu.

Službeni glasnik Grada Zagreba

Pravilnik nije dugo trajao jer ga je Bandić na zahtjev Ane Lederer promijenio već 10. srpnja iste godine, doduše ne mijenjajući ukupan broj zaposlenika i radnih mjesta već samo njihovu sistematizaciju.

Službeni glasnik Grada Zagreba - prve izmjene

Samo dva mjeseca kasnije, Lederer je shvatila da joj ipak treba još ljudi pa je Bandić po drugi put promijenio Pravilnik i to tako da j je povećao broj radnih mjesta na 41, a broj izvršitelja na 45.

Službeni glasnik Grada Zagreba - druge izmjene

Potom je u siječnju Ana Lederer razriješena, u ožujku je raspisan natječaj za njezinu zamjenu, a ista je imenovana 11.lipnja. No, prije toga Bandić je donio još jedne, treće po redu izmjene Pravilnika.

Njima je dotadašnje radno mjesto "stručnog savjetnika za organizaciju rada ureda" pretvoreno u "višeg stručnog savjetnika za organizaciju rada ureda", što - pogađate - automatski znači i povećanje plaće. Ukinuta su, doduše i radna mjesta upravnog savjetnika za kulturu i samostalnoga upravnog referenta za kulturu, ali su zato uvedena dva nova u Odjelu za ekonomsko-financijske poslove - višeg stručnog savjetnika za ekonomsko-financijske poslove i stručnog referenta za obradu dokumentacije, te je ukupno sistematizirano 44 radna mjesta s 48 izvršitelja.

Službeni glasnik Grada Zagreba - treće izmjene

U međuvremenu, se pak pročelnica ipak dosjetila da joj nedostaje pomoćnika pa su tako donesene najnovije, četvrte izmjene od 9. rujna, a kojima se ustanovljavaju dva radna mjesta pomoćnika, te se broj sistematiziranih radnih mjesta smanjuje na 43, broj izvršitelja raste na 49.

Službeni glasnik Grada Zagreba - četvrte izmjene

Kako stoji u obrazloženju:

"Predmetno povećanje predlaže se kod radnog mjesta pomoćnika pročelnika. U Uredu su ustrojeni Odjel za kulturu i Odjel za ekonomsko financijske poslove, stoga se predlaže kod radnog mjesta pomoćnika pročelnika povećati broj izvršitelja na dva izvršitelja, od kojih bi jedan pomoćnik bio zadužen za područje kulture, a drugi pomoćnik bio bi zadužen za područje financija. Dva izvršitelja na radnom mjestu pomoćnika pročelnika, od kojih bi svaki bio zadužen za određeno, vrlo specifično područje rada, za koje su potrebna specifična znanja i radno iskustvo na odgovarajućim specifičnim poslovima kulture, odnosno financija, kvalitetnije bi pokrili obavljanje poslova i zadaća cjelokupnog Ureda pružajući potporu pročelniku u rješavanje najsloženijih stručnih pitanja iz područja kulture i iz područja financija."

Ni to nije sve!

Kako stoji u već spomenutom obrazloženju četvrte odluke o izmjenama Pravilnika, u uredu se ukidaju Odsjek za izvedbene umjetnosti i kulturne manifestacije i Odsjek za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu, a njihovi izvršitelji postaju izravno pročelnici odgovorni upravni savjetnici za kulturu.

Razlog ove kombinatorike leži u posljednjoj rečenici obrazloženja:

"Predloženom izmjenom umanjuje se broj radnih mjesta za 1, a povećava se broj izvršitelja za 1 te se ukupan zbroj koeficijenata svih sistematiziranih radnih mjesta povećava za 3,74."

Tko će pak zasjesti u novoizmišljenu pomoćničku fotelju, saznat ćemo za koji mjesec premda je vrlo izvjesno da je odluka o imenovanju donesena i prije raspisivanja natječaja.

 
obrazloženje

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE