Search
Close this search box.

Memoria civitatis / Sjećanja gradova

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ususret 2020. u kojoj će Rijeka postati Europska prijestolnica kulture, dva teatra iz Rijeke i Budimpešte istražuju povijesne veze tih dvaju gradova, kao i razloge emigracije iz njih. Režira - Edvin Liverić.
autorski tim funkcija
Boros Viktóriakostimograf
Berta Ninettoblikovatelj svjetla
Kata Gyarmatidramaturg
Edvin Liverićredatelj
Edvin Liverićautor izbora glazbe

Rijeka je u drugoj polovici 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća, pa do kraja Velikog rata, bila mađarska luka. Preko nje je emigrirao u SAD jedan veliki broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije, a taj je egzodus stanovništva poznat i kao Veliki val.

Upravo tu priču, prvenstveno kroz fragmente povijesnih dokumenata i/ili književnih djela, istražuje predstava Sjećanja gradova, a koja nastaje u koprodukciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku (HKD - Rijeka) i Studia K Szinhaz (Budimpešta).

U fokusu predstave su gradovi Rijeka i Budimpešta, koji su bili povijesno usko povezani do raspada Austro-Ugarske Monarhije, ali i široj javnosti slabo poznate povijesne poveznice tih dvaju gradova.

Kako poantirajući na koncu predstave kaže jedan od njezinih, ali i stvarnih povijesnih likova, Ödön von Horváth: “Ja ne priznajem tu znanost spektralne analize krvi, znanost uostalom sasvim sumnjive vrijednosti, opasnu i nehumanu, pogotovo za ovo vrijeme i ove naše krajeve – gdje ta opasna teorija tla i krvi stvara samo sumnjičavost i mržnju i gdje se ta spektralna analiza krvi i podrijetla vrši najradije vrlo spektakularno i primitivno – nožem i revolverom.

Predstavu režira Edvin Liverić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE