Naslovnica > PREDSTAVE > Tartuffe (Masterskaja)

Tartuffe (Masterskaja)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U sklopu Međunarodnog festivala „Sanktpeterburške kazališne sezone“, tamošnje kazalište MAsterskaja stiže sa svojom verzijom Molierova klasika.
autorski tim funkcija
Grigorij Kozlovredatelj
Nikolaj Slobodjanikscenograf
Stefania Graurogkaitekostimograf
Maksim Studenovskiskladatelj
Dmitrij Albuloblikovatelj svjetla
Nikolaj Kuglijantkoreograf
Jean-Baptiste Poquelin Molièreautor teksta
izvođači uloge
Aleksej VedernikovCleante, Orgonov šurjak*
Aljona ArtjomovaDorine, Marianina družbenica
Dmitrij Žitkovsudski činovnik / časnik / Flipota / sluškinja
Gabriel FedotovValere, Marianin prosac*
Galina Bizgugđa. Pernel, Orgonova majka*
Ivan GrigorievValere, Marianin prosac*
Ksenia Morozovagđa. Pernel, Orgonova majka*
Maksim StudenovskiTartuffe
Maria MjasnikovaMariane, Orgonova kći*
Marina DaminevaMariane, Orgonova kći*
Mihail KasapovDamis, Orgonov sin*
Nikolaj KuglijantDamis, Orgonov sin*
Polina VorobjovaElmira, Orgonova žena
Sergej BizguOrgon
Vladimir KarpovCleante, Orgonov šurjak*

Mlado peterburško kazalište Masterskaja izvest će na gostovanju u Zagrebu predstavu Tartuffe u režiji svog umjetničkog voditelja Grigorija Kozlova. U njihovoj interpretaciji Tartuffe je estet, pjesnik, glazbenik..

S izvornikom stvari, pak, stoje ovako...

Komedija Tartuffe vjerojatno je najpoznatije Molièreovo djelo. Prvi je put izvedena 1664. na proslavi u Versaillesu i gotovo odmah cenzurirana na zahtjev religioznih pristaša Kralja Luja 14. Sam kralj navodno nije imao nikakvu namjeru cenzurirati komad, ali je zbog pritisaka na to na kraju ipak pristao. O prirodi samog komada možda najviše govori činjenica je riječ tartuffe ušla u suvremenu uporabu kako u francuskom tako i u engleskom jeziku, a koristi se kako bi se opisalo prepredenog hipokrita koji hini pretjeranu ispravnost, naročito onu religioznu.

Tartuffe je varalica koji se uspijeva uvući u imućnu obitelj bogatog ali naivnog Orgona. Orgon misli da je Tartuffe jako pobožan i moralno ispravan čovjek, no on je zapravo lažno pobožan i gramziv manipulator, a u Orgonovoj obitelji to ne vide samo Orgon i njegova majka Pernel. Čitava obitelj uvjerava Orgona da je u krivu, no Orgon slijepo vjeruje Tartuffu, tako da mu prepisuje kuću i obećaje ruku svoje kćeri. Orgonova žena Elmira i sin Damis sakupe dovoljno dokaza protiv Tartuffa, no Orgon im ne vjeruje sve dok na kraju Elmira ne zamoli Orgona da se sakrije ispod stola dok Tartuffe i ona razgovaraju te se Tartuffova prevara otkriva. Sve sretno završava, kralj raskida Tartuffov ugovor o posjedovanju svih Orgonovih imanja, a Tartuffa policajac odvodi u zatvor.

Molière je imao velikih problema zbog toga djela. Prva tri čina ‘Tartuffa’ su premijerno prikazana 1664. godine pred kraljem Lujem XIV, na svečanosti u Versaillesu. Komedija još nije napisana ni izvedena do kraja, a već Družba presvetog oltarskog sakramenta zabranjuje sve izvedbe, no Moliere dovršava komediju, te je izvodi i čita u privatnim kućama. Poznati klasicistički teoretičar Boileau staje na Molierovu stranu i posvećuje mu pohvalne stihove, no ‘Tartuffe’ je svejedno bio zabranjen do 1667.godine kada se afera nastavlja. Moliere tada izvodi ‘Varalicu’, ublaženu verziju ‘Tartuffa’, no ubrzo stiže sudska zabrana, a pariški nadbiskup prijeti ekskomunikacijom svima koji će gledati ili izvoditi to djelo. Kralj je na ratištu u Flandriji i ne može glumačkoj družini pružiti zaštitu. Izvedba ‘Tartuffa’ napokon je dozvoljena 1669. godine i djelo doživljava veliki uspjeh.

Odgovori