Login za korisnike

Tartuffe (Masterskaja)

U sklopu Međunarodnog festivala „Sanktpeterburške kazališne sezone“, tamošnje kazalište MAsterskaja stiže sa svojom verzijom Molierova klasika.

***

Mlado peterburško kazalište Masterskaja izvest će na gostovanju u Zagrebu predstavu Tartuffe u režiji svog umjetničkog voditelja Grigorija Kozlova. U njihovoj interpretaciji Tartuffe je estet, pjesnik, glazbenik..

S izvornikom stvari, pak, stoje ovako...

Komedija Tartuffe vjerojatno je najpoznatije Molièreovo djelo. Prvi je put izvedena 1664. na proslavi u Versaillesu i gotovo odmah cenzurirana na zahtjev religioznih pristaša Kralja Luja 14. Sam kralj navodno nije imao nikakvu namjeru cenzurirati komad, ali je zbog pritisaka na to na kraju ipak pristao. O prirodi samog komada možda najviše govori činjenica je riječ tartuffe ušla u suvremenu uporabu kako u francuskom tako i u engleskom jeziku, a koristi se kako bi se opisalo prepredenog hipokrita koji hini pretjeranu ispravnost, naročito onu religioznu.

Tartuffe je varalica koji se uspijeva uvući u imućnu obitelj bogatog ali naivnog Orgona. Orgon misli da je Tartuffe jako pobožan i moralno ispravan čovjek, no on je zapravo lažno pobožan i gramziv manipulator, a u Orgonovoj obitelji to ne vide samo Orgon i njegova majka Pernel. Čitava obitelj uvjerava Orgona da je u krivu, no Orgon slijepo vjeruje Tartuffu, tako da mu prepisuje kuću i obećaje ruku svoje kćeri. Orgonova žena Elmira i sin Damis sakupe dovoljno dokaza protiv Tartuffa, no Orgon im ne vjeruje sve dok na kraju Elmira ne zamoli Orgona da se sakrije ispod stola dok Tartuffe i ona razgovaraju te se Tartuffova prevara otkriva. Sve sretno završava, kralj raskida Tartuffov ugovor o posjedovanju svih Orgonovih imanja, a Tartuffa policajac odvodi u zatvor.

Molière je imao velikih problema zbog toga djela. Prva tri čina ‘Tartuffa’ su premijerno prikazana 1664. godine pred kraljem Lujem XIV, na svečanosti u Versaillesu. Komedija još nije napisana ni izvedena do kraja, a već Družba presvetog oltarskog sakramenta zabranjuje sve izvedbe, no Moliere dovršava komediju, te je izvodi i čita u privatnim kućama. Poznati klasicistički teoretičar Boileau staje na Molierovu stranu i posvećuje mu pohvalne stihove, no ‘Tartuffe’ je svejedno bio zabranjen do 1667.godine kada se afera nastavlja. Moliere tada izvodi ‘Varalicu’, ublaženu verziju ‘Tartuffa’, no ubrzo stiže sudska zabrana, a pariški nadbiskup prijeti ekskomunikacijom svima koji će gledati ili izvoditi to djelo. Kralj je na ratištu u Flandriji i ne može glumačkoj družini pružiti zaštitu. Izvedba ‘Tartuffa’ napokon je dozvoljena 1669. godine i djelo doživljava veliki uspjeh.

autorski tim
Grigorij Kozlovredatelj
Nikolaj Slobodjanikscenograf
Stefania Graurogkaitekostimograf
Maksim Studenovskiskladatelj
Dmitrij Albuloblikovatelj svjetla
Nikolaj Kuglijantkoreograf
Jean-Baptiste Poquelin Molièreautor teksta

izvođači
Aleksej VedernikovCleante, Orgonov šurjak*
Aljona ArtjomovaDorine, Marianina družbenica
Dmitrij Žitkovsudski činovnik / časnik / Flipota / sluškinja
Gabriel FedotovValere, Marianin prosac*
Galina Bizgugđa. Pernel, Orgonova majka*
Ivan GrigorievValere, Marianin prosac*
Ksenia Morozovagđa. Pernel, Orgonova majka*
Maksim StudenovskiTartuffe
Maria MjasnikovaMariane, Orgonova kći*
Marina DaminevaMariane, Orgonova kći*
Mihail KasapovDamis, Orgonov sin*
Nikolaj KuglijantDamis, Orgonov sin*
Polina VorobjovaElmira, Orgonova žena
Sergej BizguOrgon
Vladimir KarpovCleante, Orgonov šurjak*

Odgovori