Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminula Borka Pavičević

Preminula Borka Pavičević

Dramaturginja, osnivačica i ravnateljica Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), mirovna aktivistica, kulturna djelatnica i kolumnistica, preminula je u Beogradu u noći na nedjelju, priopćio je CZKD.
Share on facebook
Share on twitter

Borka Pavičević rođena je 1947. godine u Kotoru.

Diplomirala je dramaturgiju 1971. godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, gdje je i magistrirala 1976. godine s tezom Neorealistička drama u Srbiji između dva rata.

U dramturškom odjelu Ateljea 212 radila je 10 godina (1970-1981.), a u BITEF-u 20 godina. Bila je dramaturg u kazalištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu (1978-1991). Osnivačica je teatra Nova osećajnost u staroj beogradskoj Pivari (1981), sudionicapokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-1991.), te umetnička direktorica Beogradskog dramskog pozorišta, a s potonjeg je mjesta smijenjena zbog političkog i javnog delovanja (1993).

Bila se sudionica Civilnog pokreta otpora (1991), ali i članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca, od samog osnivanja.

Osnovala je i bila dirketorica Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (od 1994. godine).

Pisala je kolumne u časopisu Susret, zatim tjedniku Vreme, od njegovog osnivanja, i u dnevnom listu Danas. Objavila je tri zbirke eseja: Na ex – Postdejtonska moda  (Novi Pazar, 1998), Moda (Beograd, 1994) i Glava u torbi (Beograd, 2017)  – kao i tekstove u mnogobrojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i tjednim novinama.

Od 1991. godine sudjelovala je u mnogobrojnim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima,  u suradnji s jugoslovenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regiji.

Dobitnica je nagrade Hiroshima fondacije za mir i kulturu 2004; nagrade Roots Europske kulturne fondacije za 2009. godinu, nagrade Osvajanje slobode koju dodjeljuje fond Maja Maršićević Tasić 2005. godine i Ordena legije časti Republike Francuske 2002. godine.

Datum i vreme kremacije, kao i komemoracije u Centru za kulturnu dekontaminaciju bit će naknadno objavljeno.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI