Login za korisnike

Gospođica Julija (ru)

Gospođica iz malog švedskog gradića doputovat će u hrvatski glavni grad zahvaljujući gospodi iz srca – Sibira.

***

Drama Augusta Strindberga iz 1888. jedan je od najizvođenijih dramskih tekstova na svijetu, kako zbog svoje kvalitete i intrigantne tematike (sukoba između klasa, spolova te ljubavi i strasti) tako i zbog činjenice da je napisana za tek tri lica i smještena u jedan jedini prostor.

S druge pak strane, upravo je činjenica da se zbiva u neprekinutih 90 minuta ‘realnog vremena’ u jednom prostoru, te da autor osim formom, naturalizam u potpunosti zagovara i sadržajem, te sugeriranim načinom izvedbe, ‘Gospođicu Juliju’ uvrstile u društvo stilističkih prijelomnih djela svjetske dramske književnosti.

Radnja se ‘Gospođice Julije’ zbiva u Ivanjskoj noći 1894. u malom švedskom gradiću, točnije na imanju oca naslovne junaknje. U odsutnosti gospodara imanja, posluga priređuje svoju tradicionalnu godišnju zabavu, kojoj ovog puta prisustvuje i gospođica Julija, koja je nedavno raskinula zaruke… Slavljenička atmosfera, dodatno podgrijana alkoholom i borbama za moć i kontrolu, popustit će socijalne kočnice, pa će dotada tek flert između Julije i sluge Jeana biti konzumiran…

Najnovija u nizu 'Gospođica' koje su u poslijednje vrijeme prošetale domaćim pozornicama - stiže iz Rusije, u produkciji Akademskog dramskog teatra iz Omska.

autorski tim
Fagilja Seljskajakostimograf
King Crimsonskladatelj
Igor Kapitanovscenograf
Johan August Strindbergautor teksta
Evgenij Marčelliredatelj

izvođači
Inga MatisKristina
Jekaterina PotapovaGospođica Julija
Vladislav Puzyrnikov Jean

Odgovori

POVEZANE VIJESTI