Search
Close this search box.

Don Quijote (DK Dubrava)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ivana Peroš postavlja Cervantesov klasik u DK Dubrava.
autorski tim funkcija
Igor Dobranićscenograf
Igor Dobranićkostimograf
Ivana Perošredatelj
Ivana Perošscenograf
Marijana Nolaautor adaptacije
Igor Karlićskladatelj
Aleksandar Mondecaroblikovatelj svjetla

Roman koji je na hrvatskom poznat pod imenom Bistri vitez Don Quijote od Manche smatra se prvim modernim romanom ikad, a sastoji se od dva djela: prvi je izdan 1605., a drugi deset godina kasnije, odnosno godinu dana prije autorove smrti.

Autor je u djelu, parodirajući tradiciju viteškog romana, naveo lažne izvore, ‘Kroniku La Manche’ te slabo poznati arapski rukopis, a i tema romana lutanja su jednog pomalo neuobičajenog viteza. Naime, kao izvori romana, a i većina Quijoteovih prijatelja i neprijatelja te dogodovština, njegov viteški status zapravo je umišljaj maštovitog Alonsa Quesade, koji je, opsjednut pričama o vitezima lutalicama koji se bore protiv nepravde i ugnjetavanja, i sam odlučio postati jedan od njih.

Na put je krenuo uz vjernog slugu Sancha Pansu i kljuse Rocinantea,  a Sancho Pansa misli da je njegov gospodar lud, ali svejedno vjeruje da bi mogao nešto zaraditi u toj pustolovini. Prije polaska, Don Quijote se zakleo na vječnu ljubav prelijepoj Dulcineji, koja je zapravo priprosta seljanka, a put vodi hrabre ratnike u borbu protiv vjetrenjača i ovaca, u ‘začarane dvorce’ tj. krčme, te na nepostojeće otoke.
Don Quijote poslužio je kao inspiracija mnogim umjetnicima i nakon Cervantesa, pa su se tako njime pozabavili Picasso Dali, filmski redatelji Pabst i Welles, a prema hrabrom vitezu nazvana je i opera Julesa Masseneta napisana 1910. za poznatog ruskog pjevača Fjodora Šaljapina.

Najnoviju domaću adaptaciju Cervantesova izvornika za scenu potpisuje Marijana Nola, a režira Ivana Peroš.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE