Search
Close this search box.

Ja od jutra nisam stao

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nana Šojlev po prvi put režira u Kerempuhu i to Držićem nagrađeni tekst Une Vizek o rodnoj problematici.
autorski tim funkcija
Tomislav Škuncasavjetnik
Mirela Tihavainspicijent
Dina Vukelićasistent dramaturga
Una Vizekautor teksta
Dora Delbiancodramaturg
Valentina Crnković scenograf
Valentina Crnković kostimograf
Nana Šojlevredatelj
Milorad Stranićskladatelj
Aleksandar Mondecaroblikovatelj svjetla

Dramski tekst Ja od jutra nisam stao dramatičarke i spisateljice Une Vizek, prvonagrađen je na natječaju Marin Držić za 2017. godinu, a praizvedbu ima u sezoni 2018/2019 u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Una Vizek progovara o rodnoj problematici, ali uz bitan sadržajni zaokret - stereotipizirane muške i ženske rodne uloge obrću se na duhovit, apsurdan i nekonvencionalan način, dok uvriježeni klišeji o dinamici muško-ženskih odnosa podliježu satiričkoj oštrici. U ozračju ženske dominacije i muške submisivnosti, bezimeni muškarci, svedeni tek na brojeve, vrte se u zatvorenim, cikličkim dijalozima i situacijama u okviru opuštenog netipičnog muškog druženja gdje propitkuju svoj položaj u intimnim vezama i na širem društvenom planu, a pritom čeznu za promjenama i afirmacijom.

Tijekom atipičnog druženja četvorice bliskih prijatelja za jedne večeri koja se pretvara u neobuzdano, logoreično i emotivno razotkrivajuće pijančevanje svaki od njih na svoj način propitkuje svoj položaj u intimnim vezama i društvu, a kulminacija se dostiže kada se konačno suoče s njima nadređenim ženama. U ozračju ženske dominacije i muške submisivnosti, bezimeni muškarci, simbolično svedeni tek na brojeve, vrte se u cikličkim dijalozima i situacijama koje podcrtavaju apsurd i prepoznatljivost svakodnevice, ali pritom čeznu za promjenama i afirmacijom. Poigravajući se s predrasudama i društvenim očekivanjima, Ja od jutra nisam stao Une Vizek pitkim se i nepretencioznim izrazom dotiče aktualne problematike rodnih uloga oko koje rasprava ne staje.

Predstavu režira Nana Šojlev kojoj je to prva produkcija u Kerempuhu.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE