Naslovnica > PREDSTAVE > Ja od jutra nisam stao

Ja od jutra nisam stao

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nana Šojlev po prvi put režira u Kerempuhu i to Držićem nagrađeni tekst Une Vizek o rodnoj problematici.

Dramski tekst Ja od jutra nisam stao dramatičarke i spisateljice Une Vizek, prvonagrađen je na natječaju Marin Držić za 2017. godinu, a praizvedbu ima u sezoni 2018/2019 u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Una Vizek progovara o rodnoj problematici, ali uz bitan sadržajni zaokret - stereotipizirane muške i ženske rodne uloge obrću se na duhovit, apsurdan i nekonvencionalan način, dok uvriježeni klišeji o dinamici muško-ženskih odnosa podliježu satiričkoj oštrici. U ozračju ženske dominacije i muške submisivnosti, bezimeni muškarci, svedeni tek na brojeve, vrte se u zatvorenim, cikličkim dijalozima i situacijama u okviru opuštenog netipičnog muškog druženja gdje propitkuju svoj položaj u intimnim vezama i na širem društvenom planu, a pritom čeznu za promjenama i afirmacijom.

Tijekom atipičnog druženja četvorice bliskih prijatelja za jedne večeri koja se pretvara u neobuzdano, logoreično i emotivno razotkrivajuće pijančevanje svaki od njih na svoj način propitkuje svoj položaj u intimnim vezama i društvu, a kulminacija se dostiže kada se konačno suoče s njima nadređenim ženama. U ozračju ženske dominacije i muške submisivnosti, bezimeni muškarci, simbolično svedeni tek na brojeve, vrte se u cikličkim dijalozima i situacijama koje podcrtavaju apsurd i prepoznatljivost svakodnevice, ali pritom čeznu za promjenama i afirmacijom. Poigravajući se s predrasudama i društvenim očekivanjima, Ja od jutra nisam stao Une Vizek pitkim se i nepretencioznim izrazom dotiče aktualne problematike rodnih uloga oko koje rasprava ne staje.

Predstavu režira Nana Šojlev kojoj je to prva produkcija u Kerempuhu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE