Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > [BLOG] Niko Đurić otkrio sve karte: želi žurni stečaj HGZ

[BLOG] Niko Đurić otkrio sve karte: želi žurni stečaj HGZ

28.11.2018. trebala bi se na Muzičkoj akademiji zbiti skupština HGZ i izbori za novo vodstvo. No, dosadašnji (smijenjeni) predsjednik ne priznaje cijeli proces, prijeti sudom, zatvaranjem zgrade, i zahtjeva žurni stečaj. Iako će HGZ u 2019. čak i prema njegovoj ocjeni ući s više od 300.000 kn na računu. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Malo je vjerojatno da niste čuli za 'slučaj HGZ'.

Ukratko: riječ je o udruzi građana, a istovremeno i jednoj od stožernih institucija domaće kulture koja već gotovo dva stoljeća upravlja impresivnom zgradom s više koncertnih prostora u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici.

I djelatnosti HGZ i sama zgrada od neprocjenjive su vrijednosti i važnosti za hrvatsku kulturu, pa i nije čudno da je u Statut društva upisana odredba po kojoj se čestice u Gundulićevoj nikako ne mogu otuđiti. A u slučaju da se HGZ ugasi, sva njegova imovina pripast će HAZU.

Nažalost, ni ostatak Statuta ni poslovanje samog Zavoda godinama nisu jednako uzorni, o čemu redom svjedoče ansambli koji tamo nastupaju, a kojih je, kao i manifestacija koje u HGZ 'stanuju' - sve manje. Nagomilanim problemima unatoč, HGZ je manje-više neometano funkcionirao sve dok mu je glavni izvor prihoda bio podstanar - Muzička akademija. No, MUZA je prije par godina odselila u vlastitu zgradu, bivši 'Ferimport', a HGZ se morao suočiti s činjenicom da se nije prilagodio novonastalim uvjetima.

Pa je predsjednik društva podnio ostavku u filmskim okolnostima: sazvao je sjednicu na kojoj se nije pojavio, već je pismo ostavke ostavio na stolu, tvrde svjedoci. I sve to nakon već ionako suspektnih izmjena Statuta.

Nakon toga na njegovo je mjesto izabran umirovljeni odvjetnik Niko Đurić i priča oko HGZ naglo se 'zaoštrila'. Đurić je gotovo netom nakon stupanja 'na vlast' predložio prodaju zgrade, premda bi takvo što bilo suprotno Statutu. No, članovi Ravnateljstva, svojevrsne HGZ-ove Vlade, nisu zbog takvog njegova poteza zatražili ekspresnu ostavku ili ga pak razriješili, nego su cijelu priču - prilično neodgovorno - neko vrijeme nastojali zadržati daleko od očiju javnosti. Jesu li tome uzrok njihovi vlastiti 'grijesi' koje Đurić otkrio ili pak nešto drugo, nevažno je. Situacija je eskalirala.

Srećom po HGZ, neki od članova odbili su šutjeti, pa je u lipnju cijeli slučaj dospio u medije.

Odonda Niko Đurić neprestano tvrdi kako je HGZ u iznimnoj financijskoj pogibelji, kao i da je pokraden, ali prema javno dostupnim saznanjima nigdje nije zabilježena niti jedna njegova prijava nadležnim državnim tijelima i/ili pokušaj rješavanja situacije s institucijama sustava. Dapače, podaci što ih je HINA navela o poslovanju citirajući Đurićevu koneferenciju za medije ne odgovaraju financijskom izvješu HGZ što ga je objavila FINA.

Đurić, naime, već mjesecima tvrdi kako je jedino rješenje pronalazak 'strateškog partnera', koncesija ili prodaja zgrade, premda HGZ trenutno nema nikakvih novčanih problema. Iako očito ima zainteresiranih za zgradu u Gundulićevoj. Dapače, HGZ je u 2018. godinu ušao s više od pola milijuna kuna viška na računu.

Sukobi Đurića s Ravnateljstvom kulminirali su u međusobnim proceduralnim prepucavanjima, pa su Časni sud i Nadzorni odbor Ravnateljstvu predložili, a potonji usvojili odluku o njegovom razrješenju, na što je Đurić sve njih isključio iz članstva optužujući ih za korupciju, pronevjere i nepotizam.

Dvije paralelne linije zapovijedanja toliko su uzavrele da će se u srijedu 28.11. na MUZA održati skupština koju Đurić ne priznaje, a koja će ga po svoj prilici razriješiti dužnosti i pokušati novu odluku upisati u relevantne registre. Đurić će se, kao umirovljeni odvjetnik, na to sve žaliti i stvar će - po svoj prilici - završiti na sudu.

Da mu je to namjera Đurić je nedvojbeno naveo u pismu što ga je jučer uputio članstvu, zaprijetivši pri tome i zatvaranjem zgrade HGZ do okončanja sudskog procesa!

No, ni to nije - kako kaže tv reklama - sve.

Đurić u istom pismu (a koje prenosimo u cijelosti), kao jedno i jedino rješenje budućih (!) financijskih problema nalaže stečaj. Ne bi li ga proveo trebaju mu valjda 4 mjeseca, pa traži da se po njemu legalna Skupština sazove tek za ožujak, a da joj prethodi - barem nama - najdulja poznata izborna šutnja od čak mjesec dana?!?

U međuvremenu bi isključivo on sam raspolagao cjelokupnom imovinom HGZ, jer je sva druga tijela istog smijenio - nakon što su ona njega razriješila dužnosti.

Ako ste preživjeli do ovdje, evo i nagrade: za probleme HGZ postoji niz prilično jednostavnih rješenja.

Za početak, Gradski ured opću upravu nadležan je za zakonitost rada HGZ kao udruge. A pročelnica Gradskog ureda za kulturu, Ana Lederer, drži da je ovakvo ponašanje g. Đurića nedopustivo. Ako se s njom slažu i gradski pravnici, Ured za opću upravu ima niz instrumenata za razrješavanje barem proceduralnih i legalnih pitanja u cijelom slučaju.

Nadalje: financijske probleme HGZ relativno je lako riješiti, a da pri tome porezni obveznici budu na dobitku: dva modela Grad Zagreb već provodi. Prvi je onaj Histrionskog doma, privatno-javnog partnerstva u koje je grad unio zgradu, Histrioni brand i tradiciju. Drugi je pak model potpore zagrebačkim Centrima za kulturu u slučajevima kad udomljuju od Grada ionako sufinancirane programe.

Ako pak porezni obveznici žele pomoći HGZ i njima je na raspolaganju niz instrumenata: za početak - crowdunding.

Kako god, samo ne - stečaj.

Međutim, rokovi za sve navedeno su - jučer. U suprotnom, kako je sasvim izvjesno iz emaila Nike Đurića, HGZ će u dirigirani stečaj, a nakon toga...

***

Fwd Otvoreno pismo Predsjednika
Razlozi

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE