Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > [DOKUMENTI] Što je istina o financijama Hrvatskog glazbenog zavoda?

[DOKUMENTI] Što je istina o financijama Hrvatskog glazbenog zavoda?

Niko Đurić tvrdi da je HGZ u katastrofalnom financijskom stanju i da mu prijeti stečaj. Ministarstvo financija, međutim, ima neke sasvim druge podatke.
Share on facebook
Share on twitter

U nezapamćenom skandalu koji ovih dana trese jednu od stožernih hrvatskih kulturnih institucija, Hrvatski glazbeni zavod, najvažnija 'municija' su navodno dubiozne financije te udruge građana. Niko Đurić, od svog imenovanja na mjesto ravnatelja tvrdi kako je HGZ financijski u pogibeljnoj situaciji opravdavajući time svoje planove da kulturološki neprocjenjivu zgradu u Gundulićevoj proda ili barem da u koncesiju, premda je to u suprotnosti sa Statutom HGZ.

Đurić, uz to, tvrdi i kako je u HGZ bilo pronevjera, krađa i kojekakvih financijskih malverzacija, no koliko je javnosti poznato nije kao odvjetnik slijedom rečenih tvrdnji podigao niti jednu prijavu nadležnim tijelima.

No, iako bi se iz njegovih dopisa dalo zaključiti da se HGZ od kad mu je Đurić na čelu zkona drži 'kao pijan plota', tome nažalost nije tako, pa suprotno propisima na mrežnim stranicama te kuće nećete pronaći zapisnike Ravnateljstva, Nadzornog odbora i /ili  Časnog suda, ali ni  programska izvješća ni financijska izvješća.

Što bi značilo da javnost nema načina provjeriti koliko istie ima u tvrdnji kako je HGZ zbog neodgovornog ponašanja de facto pred gašenjem.

Osim ako ta ista javnost ne zna da u Republici Hrvatskoj postoji i Registar neprofitnih organizacija pri Ministarstvu financija, a koji sadrži bilance, i financijska izvješća što dotične organizacije po sili zakona šalju Državi.

Prema tim, ponovimo, službenim podacima, Niko Đurić preuzeo je HGZ s računima u 'debelom' plusu od čak 584.763,00 kn!

Financijsko izvješće
Bilanca

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE