Naslovnica > PREDSTAVE > Severoistok

Severoistok

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Drma inpirirana stvarnim događajem: čečenskim napadom na jedno moskovsko kazalište 2002. godine.

Trinaest mjeseci nakon jedanaestog rujna, na suprotnoj strani planete, odigrao se još jedan spektakularni teroristički napad. Grupa čečenskih fundamentalista upala je u moskovsko kazalište Dubrovka i prekinula izvođenje ruskog nacionalnog mjuzikla Nordost zatočivši pri tome 850 ljudi. Oko 40 do zuba naoružanih muškaraca i žena dalo je ruskoj Vladi rok od tjdean dana da povuče svoje snage iz Groznog i okonča Drugi čečenski rat, u suprotnom - počet će pucati u zarobljenike ili aktivirati bombe kojima su bili opasani.

Niti ne razmotrivši taj zahtjev, ruske vojne i policijske snage su četvrtog dana krize pustile nervni plin (do danas nije poznato koji) u kazališnu dvoranu i uspavale većinu prisutnih. Nekoliko terorista je uspjelo pobjeći, a u konačnici je u akciji život izgubilo 170 osoba.

Osim putem brojnih medija, predsjednik Putin tada se građanima obratio i putem billboarda na kojima je tjednima stajalo: 'Nismo uspjeli spasiti sve. Oprostite nam. Neka nas ujedini sjećanje na žrtve.'

Nordost iliti Sjeveroistok Torstena Buchsteinera drama je inspirirana tim događajima. Tri žene - Čečenka, Ruskinja iz publike i Letonka, koja je kao liječnica ušla u dvoranu tijekom intervencije, govore o cijelom događaju nekoliko mjeseci nakon što su ga preživele.

 

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter