Severoistok

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Drma inpirirana stvarnim događajem: čečenskim napadom na jedno moskovsko kazalište 2002. godine.
autorski tim funkcija
Torsten Buchsteinerautor teksta
Jana Maričićredatelj
Milica Perićprevoditelj
Rastislav Ćopićasistent redatelja
Adrijana Pajićkostimograf
Božidar Obradinovićskladatelj
Jasmina Holbusscenograf
izvođači uloge
Jovana GavrilovićČečenka
Katarina ŽutićRuskinja
Milica JanevskiLetonka

Trinaest mjeseci nakon jedanaestog rujna, na suprotnoj strani planete, odigrao se još jedan spektakularni teroristički napad. Grupa čečenskih fundamentalista upala je u moskovsko kazalište Dubrovka i prekinula izvođenje ruskog nacionalnog mjuzikla Nordost zatočivši pri tome 850 ljudi. Oko 40 do zuba naoružanih muškaraca i žena dalo je ruskoj Vladi rok od tjdean dana da povuče svoje snage iz Groznog i okonča Drugi čečenski rat, u suprotnom - počet će pucati u zarobljenike ili aktivirati bombe kojima su bili opasani.

Niti ne razmotrivši taj zahtjev, ruske vojne i policijske snage su četvrtog dana krize pustile nervni plin (do danas nije poznato koji) u kazališnu dvoranu i uspavale većinu prisutnih. Nekoliko terorista je uspjelo pobjeći, a u konačnici je u akciji život izgubilo 170 osoba.

Osim putem brojnih medija, predsjednik Putin tada se građanima obratio i putem billboarda na kojima je tjednima stajalo: 'Nismo uspjeli spasiti sve. Oprostite nam. Neka nas ujedini sjećanje na žrtve.'

Nordost iliti Sjeveroistok Torstena Buchsteinera drama je inspirirana tim događajima. Tri žene - Čečenka, Ruskinja iz publike i Letonka, koja je kao liječnica ušla u dvoranu tijekom intervencije, govore o cijelom događaju nekoliko mjeseci nakon što su ga preživele.

 

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE