Search
Close this search box.

Avgust u okrugu Osejdž (NP Subotica)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Gotovo svim američkim kazališnim nagradama ovjenčana drama, u čijoj je filmskoj adaptaciji briljirala Meryl Streep, inscenirana u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice.
autorski tim funkcija
Aleksandar Božinaredatelj
Aleksandar Božinaautor izbora glazbe
Dragan Stojmenovićsuradnik za scenski pokret
Goran Grubišićinspicijent
Vesna Galeševšaptač
Marko Marosiukasistent kostimografa
Tracy Lettsautor teksta
Mirna Ilićkostimograf
Marija Kalabićscenograf
izvođači uloge
Dimitrije DinićŠerif Dion Gilbo, mlađi
Gordana Đurđević - DimićVajolet Veston
Igor Greksamali Čarls Ejken
Jovana BelovićDžin Fordam
Kristina JakovljevićDžona Monevata
Ljubiša RistovićČarli Ejken
Miloš StankovićStiv Hajdebreht
Minja PekovićKaren Veston
Sanja MoravčićAjvi Veston
Suzana VukovićBarbara Fordam
Vesna Kljajić RistovićMeti Fej Ejken
Vladimir GrbićBil Fordam
Zoran BučevacBeverli Veston

Crna komedija August: Osage County praizvedena je 2007. godine te potom 'pomela' sve američke kazališne nagrade – uz Pulitzera, nagrađena je i Tonyem, ali i Drama Desk nagradom za najbolji novi tekst, Drama League nagradom za novu produkciju i nagradom newyorkškog društva kritičara za najbolji novi tekst.

Posrijedi je priča o tri generacije velikog klana iz Oklahome, obitelji Weston, koja se uz svu silu poviješću nagomilanih problema, sad još mora suočiti i s činjenicom da je njezin pater familias Beverly – nestao. Propali pjesnik, čiji je brak natopljen alkoholom i opijatima, Beverly u prvoj sceni drame zaposli novu kućnu pomoćnicu te potom nestane bez traga, što će silom prilika okupljenoj disfunkcionalnoj obitelji uz brojne stare, otvoriti i neke nove rane…

Autor teksta, Tracy Letts, inspiraciju je našao u nedaćama vlastite obitelji, čiji je pater familias, 73-godišnji Dennis Letts, osobno zaigrao ulogu oca u originalnoj produkciji. Kostime je pak za istu predstavu potpisala Splićanka Ana Kuzmanić, multimedijalna umjetnica i modna kreatorica, koja je diplomirala na Likovnoj akademiji u Beogradu, a potom i na sveučilištu Northwesten, na kojem danas predaje kostimografiju.

Nakon izvorne, August je doživio svu silu američkih produkcija, ali i onih međunarodnih, pa je igran od Indije do Španjolske, da bi potom prava na ekranizaciju kupila The Weinstein Company.

Producenti od početka nisu krili oskarovske ambicije, a da misle ozbiljno potvrdili su angažmanom impresivne podjele o čemu smo vam pisali ovdje.

Na scenu Narodnog pozorišta Subotica predstavu je postavio Aleksandar Božina.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE