Naslovnica > PREDSTAVE > Avgust u okrugu Osejdž (NP Subotica)

Avgust u okrugu Osejdž (NP Subotica)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Gotovo svim američkim kazališnim nagradama ovjenčana drama, u čijoj je filmskoj adaptaciji briljirala Meryl Streep, inscenirana u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice.

Crna komedija August: Osage County praizvedena je 2007. godine te potom 'pomela' sve američke kazališne nagrade – uz Pulitzera, nagrađena je i Tonyem, ali i Drama Desk nagradom za najbolji novi tekst, Drama League nagradom za novu produkciju i nagradom newyorkškog društva kritičara za najbolji novi tekst.

Posrijedi je priča o tri generacije velikog klana iz Oklahome, obitelji Weston, koja se uz svu silu poviješću nagomilanih problema, sad još mora suočiti i s činjenicom da je njezin pater familias Beverly – nestao. Propali pjesnik, čiji je brak natopljen alkoholom i opijatima, Beverly u prvoj sceni drame zaposli novu kućnu pomoćnicu te potom nestane bez traga, što će silom prilika okupljenoj disfunkcionalnoj obitelji uz brojne stare, otvoriti i neke nove rane…

Autor teksta, Tracy Letts, inspiraciju je našao u nedaćama vlastite obitelji, čiji je pater familias, 73-godišnji Dennis Letts, osobno zaigrao ulogu oca u originalnoj produkciji. Kostime je pak za istu predstavu potpisala Splićanka Ana Kuzmanić, multimedijalna umjetnica i modna kreatorica, koja je diplomirala na Likovnoj akademiji u Beogradu, a potom i na sveučilištu Northwesten, na kojem danas predaje kostimografiju.

Nakon izvorne, August je doživio svu silu američkih produkcija, ali i onih međunarodnih, pa je igran od Indije do Španjolske, da bi potom prava na ekranizaciju kupila The Weinstein Company.

Producenti od početka nisu krili oskarovske ambicije, a da misle ozbiljno potvrdili su angažmanom impresivne podjele o čemu smo vam pisali ovdje.

Na scenu Narodnog pozorišta Subotica predstavu je postavio Aleksandar Božina.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE