U mojoj glavi

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najnovija predstava Teatra Tirena bavi se mentalnim zdravljem tinejdžera.
autorski tim funkcija
Matea Lemacscenograf
Marko Matijaševićdizajner
Marina Vitkovićstručni suradnik
Lucija Prstec Smolčeckostimograf
Darko Horvat skladatelj
Ana Rimacscenograf
Nina Horvatautor teksta
Nina Horvatdramaturg
Tina Hofmanredatelj

Kad slomimo ruku, dobijemo upalu pluća ili bilo koju drugu fizičku bolest idemo liječniku. Ali kad nas boli „negdje unutra“, ne znamo ili ne želimo potražiti pomoć. “U mojoj glavi” je priča o Borni i Vanji, dvoje tinejdžera. Bornu čeka važna odluka i kako vrijeme odmiče, on je pod sve većim pritiskom. Postaje tjeskoban i dobija napadaje panike. Vanja trenira odbojku i ostavlja dojam vesele i samosvjesne osobe. No počinje se osjećati sve lošije a ne zna zašto, gubi interes za stvari koje su je prije veselile i postaje bezvoljna. Ni Borna ni Vanja ne znaju kako si pomoći…

Predstavu autorski potpisuje sad već dobro uigran tim redateljica Tina Hofman i dramska spisateljica i dramaturginja Nina Horvat kojima je ovo četvrta zajednička predstava u Teatru Tirena. Do sada su u svojim predstavama obradile gubitak bliske osobe (“To je to?”), prekomjernu konzumaciju alkohola među tinejdžerima (“D(n)o dna”) i utjecaj tehnologije na svakodnevni život (“#generacija”).

Stručna suradnica na predstavi bila je Marina Vitković, jedna od osnivačica Umjetničke inicijative Boli me, koja promiče svjesnost o važnosti prevencije i destigmatizacije mentalnih bolesti. Cilj je kroz kazališnu predstavu umjetnički obraditi tabu temu te pokrenuti dijalog i povisiti svijest o važnosti brige za mentalno zdravlje te opasnostima mentalnih bolesti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji depresija će do 2020. godine biti druga najraširenija bolest na svijetu, no može se prevenirati i zato ju je bitno prepoznati na vrijeme.

U Teatru Tirena su tijekom 21 godine postojanja obrađivane mnoge teme koje se tiču dječjeg odrastanja. Na taj način Tirena nastavlja svoje društveno odgovorno djelovanje – progovarajući kazališnim jezikom o aktualnim problemima iz života publike kojoj se obraća.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE