Login za korisnike

Metropolis

Balet Metropolis nadahnut je antologijskim znanstvenofantastičnim romanom Thee von Harbou, inače i koscenaristice istoimenog filmskog remek-djela Fritza Langa.

***

"Temeljno ostvarenje znanstvene fantastike i vrhunac dizajnerske kreativnosti, Metropolis je jedan od najimpresivnijih nijemih filmova uopće", zapisao je u Filmskom leksikonu kritičar Damir Radić o filmu Fritza Langa Metropolis.

Film je nastao prema znanstvenofantastičnim romanom Thee von Harbou, koja je bila i njegova koscenaristica, a isti roman inspirira o predstavu Baleta HNK u Zagrebu.

Radnja baleta smještena je u futurističkoj urbanoj distopiji grada Metropolisa te slijedi Fredera, bogata sina gradskoga vladara, i siromašnu radnicu Mariju. To je priča o modelu kapitalističkoga društva, o siromašnima i bogatima, o radničkoj klasi koja radi duboko pod gradom kako bi povlaštena bogata klasa mogla raskošno živjeti.

Predstava je ujedno i prvi susret domaće publike s koreografskim rukopisom Jiříja Bubeníčeka koji potpisuje režiju i dramaturgiju.

autorski tim
Thea von Harbouautor predloška
Jiří Bubeníčekkoreograf


Odgovori