Naslovnica > PREDSTAVE > Metropolis

Metropolis

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Balet Metropolis nadahnut je antologijskim znanstvenofantastičnim romanom Thee von Harbou, inače i koscenaristice istoimenog filmskog remek-djela Fritza Langa.
autorski tim funkcija
Thea von Harbouautor predloška
Jiří Bubeníčekkoreograf
Jiří Bubeníčekredatelj
Jiří Bubeníčekdramaturg

"Temeljno ostvarenje znanstvene fantastike i vrhunac dizajnerske kreativnosti, Metropolis je jedan od najimpresivnijih nijemih filmova uopće", zapisao je u Filmskom leksikonu kritičar Damir Radić o filmu Fritza Langa Metropolis.

Film je nastao prema znanstvenofantastičnim romanom Thee von Harbou, koja je bila i njegova koscenaristica, a isti roman inspirira o predstavu Baleta HNK u Zagrebu.

Radnja baleta smještena je u futurističkoj urbanoj distopiji grada Metropolisa te slijedi Fredera, bogata sina gradskoga vladara, i siromašnu radnicu Mariju. To je priča o modelu kapitalističkoga društva, o siromašnima i bogatima, o radničkoj klasi koja radi duboko pod gradom kako bi povlaštena bogata klasa mogla raskošno živjeti.

Predstava je ujedno i prvi susret domaće publike s koreografskim rukopisom Jiříja Bubeníčeka koji potpisuje režiju i dramaturgiju.

Odgovori