Naslovnica > PREDSTAVE > Vesela udovica (balet)

Vesela udovica (balet)

VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Lehárova popularna opereta 1975. pretvorena je u istoimeni balet, a u Zagreb stiže u produkciji Mađarske nacionalne Opere i Baleta.

Izvori govore da je nakon praizvedbe 30.12.1905. godine, opereta  Franza Lehára Vesela udovica postala kao 'šumski požar', njen uspjeh se proširio kontinentalnom Europom, Velikom Britanijom, SAD-om... a u zadnjih dvadesetak godina nazivaju je 'kraljicom operete'.u

1975. godine britanski koreograf Ronald Hynd preradio je pak tu operetu u fantastičan balet po narudžbi Australskoga baleta, što je bila velika novost jer operete do tada još nisu bile prenošene na baletne pozornice.

Radnja se događa na samom početku 20. stoljeća u Parizu, u veleposlanstvu izmišljene kneževine Pontevedro koja se nalazi pred bankrotom, a veleposlanik se nada spriječiti propast time da osigura vjenčanje bogate udovice Hanne za sunarodnjaka grofa Danila.

Kako tvrdi službena najava, najljepši dijelovi ovog šaljivog baleta su pas de deuxovi i solistički nastupi, često nadopunjeni komičnim dijelovima i pantomimom, a da je riječ o dopadljivoj kombinaciji dokazuje i činjenica da se ovaj baleta koji se neprekidno prikazuje na mnogim baletnim pozornicama već više od 40 godina.

Ova inačica nastala je u produkciji Mađarske nacionalne Opere i Baleta, uz suglasnost Australskog baleta i uz pomoć Verlag Felix Bloch Erben iz Berlina i Musikverlag und Bühnenvertrieb Zürich AG iz Züricha.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter