Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Zapisnici sjednica demantiraju priopćenje Kazališnog vijeća Gavelle

Zapisnici sjednica demantiraju priopćenje Kazališnog vijeća Gavelle

Kazališno vijeće pravda svoju odluku o skidanju 'Hotela Zagorje' brigom za 'dignitet Vukovara' i smanjenim financiranjem. Problem je samo u tome što o smanjenom financiranju nisu raspravljali niti jedan jedini put. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Kazališno vijeće zagrebačkog kazališta Gavella, u četvrtak je konačno javnosti odlučilo objasniti svoju odluku da s repertoara te kuće za iduću sezonu skine predstavu Hotel Zagorje, a što smo ekskluzivno otkrili još 21. lipnja.

U rečenom prioćenju tvrdi se kako Kazališno vijeće skidanjem predstave 'preuzima odgovornost da zaštiti za dignitet ne samo projekta 'Hotel Zagorje' i svih njegovih sudionika, već i dignitet teme Vukovara', a kao glavni razlog svoje odluke navodi činjenicu da su 'sredstva za realizaciju programa GDK Gavella ove i protekle godine umanjena'.

Priopćenje-za-medije

Problem je, međutim, u činjenici što takvo priopćenje demantiraju zapisnici sjednica istog tog Kazališnog vijeća! Naime, kako je vidljivo iz dokumenata koje ekskluzivno objavljujemo, Vijeće niti jednom na dnevnom redu nije imalo raspravu o smanjenom iznosu financiranja te eventualnim potezima koje bi zbog istog trebalo povući.

Gradska odluka o smanjenom financiranju, podsjetimo, javno je objavljena 1. ožujka. Vijeće je pak imalo sjednice 6. i 9. ožujka, te 12. i 16. travnja. Ali se na dnevnom redu, kako je razvidno iz zapisnika, niti na jednoj nije raspravljalo o smanjenom financiranju.

Dapače, Vijeće je usvojilo i godišnji i kvartalni financijski izvještaj s negativnim rezultatima, ovaj potonji 11. svibnja, dakle samo mjesec dana dana prije no što je odlučilo otkazati predstavu, a da ni tada nije bilo riječi o smanjenom financiranju, već je isključivo donesena preporuka:

Obzirom na negativan rezultat i dalje je potrebno temeljito pratiti svaki trošak te pronaći dodatne izvore financiranja u smislu sponzorstava i donacija.

15. lipnja u tjedniku Express izlazi kolumna Ivane Bodrožić, autorice romana Hotel Zagorje, a koja vrlo kritički progovara o imenovanju Ane Lederer pročelnicom za kulturu Grada Zagreba.

Istog dana, Gavellino Kazališno vijeće kojemu je trebalo 42 dana da se sastane i razmotri prijave na natječaj za ravnatelja, sad ekspresno saziva 8. sjednicu i na njoj Hotel Zagorje skida s repertoara.

Zapisnik te sjednice još nije dostupan javnosti jer ga vijeće mora verificirati za što je potrebna nova sjednica. No, kako je razvidno iz dostupnih nam dokumenata, Kazališno vijeće već je jednom samo zbog verifikacije zapisnika sazvalo telefonsku sjednicu, pa bi to moglo učiniti i sada.

Dapače, moglo bi i trebalo inzistirati da u skladu sa zakonom o Pravo na pristup informacijama kazalište žurno objavi Programski plan za ovu godinu, njegovu navodno postojeću izmjenu, financijski plan za 2018. kao i kvartalno financijsko izvješće, te konačno Plan nabave.

Sve te dokumente, kao i niz drugih, a koji bi eventualno potvrdili ili pobili ispravnost i opravdanost odluke o skidanju predstave, zatražili smo od Gavelle još 20. lipnja, ali ih do danas nismo dobili.

Zapisnik-konstituirajuće-sjednice

Zapisnik-2.-sjednice

Zapisnik-3.-sjednice

Zapisnik-4.-sjednice

Zapisnik-5.-sjednice

Zapisnik-6.-sjednice

Zapisnik-7.-sjednice

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE