Login za korisnike

Udarac

Pričom o maloljetničkom nasilju po njemačkom tekstu u režiji gosta iz Makedonije, s radom započinje novo domaće kazalište, splitska PlayDrama.

***

Još u siječnju smo vam najavili kako će Split nakon 116 godina dobiti novo kazalište za odrasle. Ono se zove  PlayDrama, a njegovi osnivači Elvis Bošnjak, Nina Mitrović i Lina Vengoechea, za svoju su prvu premijeru odabrali hrvatsku praizvedbu njemačkog teksta u režiji gosta iz Makedonije.

Der Kick” (Udarac) čiji su autori Andres Veiel, te Gesine Schmidt, zaparavo je verbatim tekst, nastao montažom transkripata intervjua koju su diplomirani psiholog, prometnut u pisca i (filmskog) redatelja,Veisel i kolegica mu dramaturginja berlinskog Maxim Gorki Theatera, Scmidt, vodili s akterima njemačkog ‘zločina godine’ 2002., naširoko publicirane priče o mučenju i ubojstvu 16-godišnjeg Marinusa Schönberta koje se zbilo u malenom selu Potzlow u Brandenburgu.

U noći s dvanaestog na trinaesti srpnja 2002., dva brata, Marko (23) i Marcel (17) i njihov prijatelj Sebastian (17) napali su šesnaestogodišnjeg Marinusa,  Marcelovog prijatelja, koji je mucao i bio pripadnik hip – hop scene. Napadači, obrijanih glava, tukli su svoju, slabiju, žrtvu satima, do samog kraja, pred očima odraslih svjedoka koji nisu učinili ništa. Žrtva i njegovi mučitelji su se poznavali, svi su bili iz Potzlowa, sela pokrajine Uckermark, proglašenog najljepšim selom u Njemačkoj. Na svinjogojilištu, Marinusa su natjerali da zagrize rub pločnika i ubili tako što je Marcel, imitiravši scenu iz filma 'American History X', skočio objema nogama na njegov potiljak. Tijelo su zakopali u gnojnici. Leš je pronađen nekoliko mjeseci kasnije.


American History X, r: Tony Kaye

Kako bi pokušali shvatiti što se i zašto zapravo dogodilo, Veiel i Schmidt intervjuirali su dva od tri ubojice, kao i žrtvinu rodbinu, prijatelje i susjede te iz više od 20 razgovora na kraju ‘montirali’ tekst, koji osim o samom zločinu progovara i o 'svakodnevnom' i 'društveno prihvatljivom' nasilju koje je do njega dovelo. Tekst je u režiji samog Viesela, a u izvedbi tek dvoje glumaca praizveden 24.04.2005. na sceni Maxim Gorki Theatera, da bi ga godinu dana kasnije Viesel pretočio i u hvaljeni film, koji je između ostalog, prikazan i na Berlinaleu.

U hrvatskoj inačici, uloge u 'Udarcu' tumači čak 6 glumaca, što je za domaće produkcijske prilike neobično velik ansambl jedne privatne produkcije, premda ista ima izdašnu financijsku pomoć Grada Splita.

Predstavu režira makedonski redatelj Martin Kočovski, lanjski dobitnik nagrade za najboljeg mladog redatelja na festivalu MESS, na kojem je  njegova predstava Bubnjevi u noći proglašena najboljom u kategoriji MittelEuropa, da bi potom gostovala i na ovdašnjem BOK festu. Kad smo već kod godtovanja recimo i to da će desetak dana nakon praizvedbe 'Udarca' u Hrvatskoj gostovati još jedan projekt koji Kočevski potpisuje kao autor, a riječ je o trilogiji 'Tri boje Kafke', čiji će dio 'Plavo' gostovati na festivalu Perforacije.


Odgovori