Naslovnica > PREDSTAVE > Kuverta

Kuverta

GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kafkijansko-groteskni komad o kuverti koja donositelju donosi zlu sudbinu, na Festival svjetskog kazališta stiže iz kreativne radionice Spira Scimonea i Francesca Sframelija.
autorski tim funkcija
Francesco Sframeliredatelj
Spiro Scimoneautor teksta

Spiro Scimone i Francesco Sframeli talijanski su kazalištarci kojima je predstava 'Kuverta' priskrbila naslov nasljednika Kafke, a svoju poetiku uvelike duguju i majstorima apsurda Beckettu i Pinteru. Upoznali su se studirajući na kazališnoj akademiji u Milanu, a osim mjesta rođenja, sicilijanske Messine, očito je da njeguju i zajedničku sklonost prema svojevrsnom 'renesansnom' bavljenju teatrom, jer obojica glume, pišu i režiraju.

Prvi put su zajedno zaigrali u Mrožekovim 'Emigrantima', a sljedeći zapaženiji nastup imali su u poznatoj šekspirijanskoj trilogiji redatelja Carla Cecchija (Hamlet, San Ivanjske noći i Mjera za mjeru), a nakon toga, premda s Cecchijem i dalje surađuju, te je tako upravo on režirao Scimoneov prvi tekst, 'Nunzija' (kasnije adaptiranog u uspješan film 'Due amici'), 1990. osnivaju vlastitu trupu, Scimone Sframeli. Kroz rad se nekako iskristaliziralo da je Scimone više dramatičar, a Sframeli više redatelj, no često miješaju/zajednički potpisuju ove dvije funkcije, te obojica i dalje igraju u vlastitim projektima.

Sa Scimoneom se domaća publika već imala prilike sresti, jer je u Kazalištu Marina Držića ove godine postavljen njegov tekst 'Festa', u režiji Nenni Delmestre.

Predstava 'Kuverta' nastala je 2006. godine, inspiraciju je osim u Kafkinim djelima pronašla u događanjima u Abu Ghraibu, a prati dogodovštine Čovjeka koji je stigao na razgovor s Predsjednikom jer je primio pismo kojim mu je dano do znanja da se tamo treba pojaviti. Međutim, ne shvaća kako to istovremeno znači da je za nešto ( a ne zna se točno za što osumnjičen), te ga Tajnik sustavno odvraća od nauma da dođe do Predsjednika. Čovjek sam preuzima ulogu 'okrivljenika' te dopušta bezbrojna ispitivanja u kojima mora, između ostalog, i dokazivati vlastiti identitet, dok se vlast koja je sublimirana kroz lik Tajnika, bavi pokušajem da 'sumnjivo lice' spriječi prije nego počini zločin.

Osim Tajnikove opsjednusti vlastitim odrazom u zrcalu te pendrekom s kojim spava, 'Kuverta' donosi još cijeli niz bizarnih likova i situacija: Kuhara koji sve zna i Gospodina X koji živi u kredencu i jede pseće kolačiće, s vremena na vrijeme čuje se budilica koja upozorava na početak 'lekcija demokracije', a vrhunac predstave donosi eskalaciju nasilja u kojoj slučajni prolaznik ostane bez glave zbog ubojstva koje nije počinio te završi, doslovno, na trpezi predstavnika vlasti koji kanibalističku scenu obilježavaju fotografiranjem i zalijevaju viskijem.

Fiktivni birokratsko-politički svijet 'Kuverte' propituje postavke moći kao fenomena, a svoj iskaz pronalazi u grotesknoj karikaturi vlasti i njenih 'izvršitelja', stvarajući univerzalnu parabolu o 'demokraciji' koja nije ništa drugo do izmjenjivanje nadrealnih i sadističkih scena...

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter