Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Stručnjaci za upravno pravo: Da, Ana Leder je imenovana nakon propisanog roka, ali…

Stručnjaci za upravno pravo: Da, Ana Leder je imenovana nakon propisanog roka, ali…

Pitali smo stručnjake za upravno pravo je li Milan Badić prekoračio zakonski rok za imenovanje Ane Lederer pročelnicom Gradskog ureda za kulturu. Jest. No sva je prilika da ni on ni ona zbog toga neće snositi nikakve posljedice. [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali, gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić imenovao je Anu Lederer pročelnicom Gradskog ureda za kulturu nakon Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisanog roka. Naime, isti zakon kaže kako:

Pročelnik upravnog tijela donosi rješenje o prijmu u službu izabranog kandidata najkasnije u roku 60 dana od isteka roka za podnošenja prijava

U slučaju natječaja za mjesto pročelnika Gradskog ureda kulturu, a koji je raspisan 14. ožujka, rok od 60 dana okončan je  21. svibnja. Gradonačelnik je pak odluku donio 29. svibnja:

Dapače, gostujući u RTL Direktu sama Ana Lederer ustvrdila je kako joj je odluka dostavljena isti dan, što je mala senzacija s obzirom na rokove u kojim Grad Zagreb inače dostavlja svoja pismena.

Stoga smo se s upitom kako je to moguće obratili i Gradu Zagrebu - koji nam do danas nije odgovorio - ali i stručnjacima za upravno pravo.

Ugledna zagrebačka profesorica koja nam je prva odgovorila, ali samo pod uvjetom da ostane anonimna (!), potvrdila je kako je zakonom propisani tok u ovom slučaju prekršen, ali i ustvrdila kako zakonodavac za to ne predviđa nikakvu kaznu. Naime, prema njezinim riječima činjenicom da je rok istekao nije prestalo pravo nadležnosti upravnog tijela tj. gradonačelnika da odluku donese. Ista bi, nastavlja profesorica, eventualno mogla biti problematizirana da se odmah po isteku roka netko od kandidata žalio, no i ta bi žalba vjerojatno bila odbijena nakon što bi odluka bila donesena. Ona, dodaje, ne isključuje mogućnost da u samom postupku postoje još neke osnove za žalbu ili poništenje natječaja, ali to prekoračenje roka, po njezinoj ocjeni, svakako nije.

Sličnog je mišljenja bio i predstojnik Katedre za Upravno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc Dario Đerđa, koji nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao kako drži da sporni rok spada u tzv. instruktivne rokove.

Da pojasnimo:

Prekluzivni (peremptorni) su oni rokovi protekom kojih prestaje pravo na poduzimanje određene radnje. Takvi su u pravilu zakonski rokovi. Instruktivni ili monitorni su oni rokovi protekom kojih ne prestaje pravo na poduzimanje radnje na koju se odnose. Dilatorni su oni rokovi prije isteka kojih se određena radnja ne može poduzeti.

Ukratko - istekom propisanog roka nije prestala ovlast gradonačelnika da imenuje kandidata po svom izboru, a to što je rok prekoračio, pučki rečeno, spada u kategoriju 'pojeo vuk magare'.

Ne treba uopće napominjati kako u slučaju da je neki kandiat zakasnio predati prijavu, njemu nametnuti rok ne bi bio smatran 'instruktivnim'.

To, međutim u konačnici ne mijenja meritum priče, a isti jest da je Ana Lederer i po mišljenju upravnih stručnjaka imenovana nakon zakonskog roka te da s tom hipotekom, kao i svom silom predhodno uprihođenih na mjestu intendantice HNK u Zagrebu, ulazi u madat čelne osobe zagrebačke kulture.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI