Naslovnica > VIJESTI > 17. Dani performansa

17. Dani performansa

Pod nazivom 'Liječenje' (Healing) u Varaždinu će se od 7. do 10. lipnja održati 17. Dani performansa.
Share on facebook
Share on twitter

"Riječ je o jednom od najvrjednijih otvorenih prostora u gradu koji se pokazao kao savršena kulisa za razna događanja. Naši Dani performansa već 17 godina pomiču granice u svakom pogledu, pa tako i u prostornom – to nas veseli i zato organizatori imaju našu punu potporu", rekla je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.

Bogat program četverodnevne manifestacije najavio je organizator Ivan Mesek, donedavno ravnatelj Galerijskog centra, a odnedavno ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

"Značajka ovogodišnjih Dana performansa u Varaždinu je početak suradnje GMV-a i Galerijskog centra na istom projektu, a kao i svake godine, prikazat ćemo nacionalnu, regionalnu i internacionalnu scenu performansa kroz jedan tematski okvir – liječenje", istaknuo je Mesek, dodavši da je tematski okvir i ovoga puta napravio Branko Franceschi, kustos manifestacije.

"Liječenje je tu kao ideja umjetnosti koja može svojim djelovanjem utjecati na neke neuralgične točke u društvu, na osvješćivanje ljudi, svijeta u kojem živimo. Unutar toga odabrani su i autori koji će se predstaviti na Danima performansa", kazao je Mesek.

Među tim je autorima Talijan Turi Scalora koji će napraviti jestivu kulinarsku instalaciju.

"Svi mi volimo i moramo jesti, a to je ponekad čak i opasno – ovisi o tome što jedemo. Drago mi je što sam dobio priliku u Varaždinu postaviti svoju instalaciju s hranom i što će posjetitelji moći vidjeti, ali i pojesti ono što radim", rekao je Scalori koji će se predstaviti već prvog dana manifestacije.

Dani performansa počet će drukčije nego dosad. Naime, u četvrtak, 7. lipnja, od 19.30 sati, posjetitelji će u dvorištu palače Sermage moći pogledati video Selme Selmani, bosanskohercegovačke umjetnice romskoga podijetla čiji rad utjelovljuje njezinu vlastitu, ali i životnu borbu njezine zajednice, koristeći performans, slikarstvo, fotografiju i video instalacije. Pola sata poslije performans pod nazivom "Sve i ona 1.2" izvest će Tara Ivanišević, a finale dana bit će hrvatska premijera filma "Flames", Zefreya Throwella i Josephine Decker.

Svojim će se performansima u petak i subotu predstaviti Slavica Marin, umjetnica koja se izražava kroz performanse, skulpture, slike i instalacije, zatim multimedijalni umjetnik Gildo Bavčević te slikar, pisac i redatelj kratkih filmova Željko Kipke. Kao i obično, bit će organizirane izložbe na kojima će se u Galerijskom centru predstaviti likovni umjetnik i filmski autor Dan Oki, dok će u Galeriji starih i novih majstora u palači Sermage biti postavljena izložba "Grand Tour" Stipana Tadića i Bojana Mrđenovića. Riječ je o slikaru i fotografu u zajedničkoj misiji putovanja biciklom i bilježenja tih putovanja kistom i fotoaparatom. Upriličit će se i promocija knjige Suzane Marjanić "Topoi umjetnosti performansa-lokalna vizura".

"Suzana je naš najveći stručnjak za performans i svake je godine u Varaždinu na Danima performansa. Ovoga će puta predstaviti knjigu u kojoj se obrađuje i ono što smo mi ovdje radili svih ovih godina", objasnio je Ivan Mesek.

U večernjim će satima biti i glazbe – od multimedijalnog umjetnika Gilda Bivčevića, za tu priliku i DJ-a, do koncerta grupe Mayales koja je već 25 godina na hrvatskoj glazbenoj sceni, a prošle je godine dobila i nagradu Porin za najbolji album.

Ovogodišnji 17. Dani performansa u Varaždinu završit će u nedjelju, tradicionalnom Kavom s umjetnicima koju će posjetitelji ovoga puta moći popiti ispod stare platane u dvorištu palače Sermage.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI