Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Performativne studije slučaja

Performativne studije slučaja

Kustoska platforma, program posvećen dodatnoj teorijskoj i praktičnoj edukaciji iz područja suvremene umjetnosti, i Centar KNAP pozivaju na sudjelovanje na radionicama i predavanjima u sklopu programa Performativne studije slučaja - aktualna strujanja performansa.
Share on facebook
Share on twitter

Poziv je upućen zainteresiranim studentima završnih godina društveno-humanističkih usmjerenja, profesionalnim i polu-profesionalnim izvedbenim umjetnicima (studenti, performeri, glumci, pjevači, plesači, cirkuski umjetnici), povjesničarima umjetnosti, teoretičarima, dramaturzima, redateljima i svim ostalim entuzijastima.

Rok za prijavu je 21. 04. 2018.
Prijave trebaju sadržavati životopis i motivacijsko pismo, a šalju se na kustoska.platforma@gmail.com.
Prijavljeni polaznici proći će kratak selekcijski proces.

Program traje: 25. 04 – 30. 05. 2018.
Sudjelovanje u programu je besplatno.

Performativne studije slučaja su diskurzivni, prezentacijsko/izvedbeni i edukacijski projekt čiji je cilj razmotriti odnos performativnih praksi i kazališno-plesne forme, kao i različitih vidova vizualnih umjetnosti i multimedije. Što je performans danas i postoji li uopće odgovor koji obuhvaća sve poetike, tendencije i osobne/društvene angažmane/aktivizme kojima performans pokušava odgovoriti na sve raslojeniju strukturu suvremenosti?
Ciklus radionica pružiti će polaznicama i polaznicima uvid u nekoliko aspekata performerske prakse, od osnovnih polazišta izvedbe performansa pod vodstvom mentora glumca i performera Borisa Kadina, preko aspekata kuriranja i pozicioniranja performansa u javni ili institucionalni prostor pod mentorstvom Ane Janevski, kustosice odjela za performans i medijsku umjetnost newyorške MoMA-e, unošenja osobnih i društveno-političkih poetika u koncepciju izvedbe pod vodstvom performera/vizualnih umjetnika Siniše Labrovića i Marijana Crtalića te vizualne umjetnice Dragane Sapanjoš, osvijestiti i moguće pristupe izvedbenoj praksi s glumcem i performerom Darkom Japeljom te vizualnom umjetnicom i profesoricom na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Sandrom Sterle, ali i steći uvid u moguće tehnike razigravanja i razrade izvedbe pod vodstvom plesnih umjetnika Saše Božića i Petre Hrašćanec.
Program uključuje još niz stručnih predavanja/predavanja-performansa koja će biti otvorena za javnost na teme prostora performansa/tijela, protesta/povijesti, performansa/okolnosti i uvjeta za rad u kulturi; Žarka Aleksića, Leonide Kovač, Nine Kurtele, Ang Gey Pin, Suzane Marjanić, Gorana Sergeja Pristaša, Slavena Tolja, Roka Vevara, Jasne Jasne Žmak, te izvedbe u završnoj noći Performing maratona, 30. svibnja, u kojoj će osim završnih produkcija polaznika Kustoske platforme sudjelovati Nicole Hewitt, Josip Pino Ivančić i Josipa Bubaš, a sam program završava Tribinom o festivalima i mrežama hrvatske performerske scene.

Radionice i predavanja će se održavati u prostorima Centra kulture na Peščenici, Ivanićgradska 41a, u popodnevnim i večernjim satima, te na različitim lokacijama diljem Zagreba. Program se odvija od 25. travnja do 30 svibnja, u terminima od tri dana tjedno (srijeda, četvrtak i petak).
Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Koncepcija i koordinacija projekta: Ivana Meštrov i Morana Foretić
Stručna suradnica: Josipa Bubaš
Organizacija projekta: Centar kulture na Peščenici i Udruga Slobodne veze
Suradnje: Udruga IPAK-istraživački projekti i autorske koncepcije, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, GMK, UO Jagoda, Projekt Ilica

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI