Search
Close this search box.

Dueti

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Od spoja naslijepo do razvoda... pa opet do vjenčanja - no riječ je o tri različita para koje možete pronaći na virovitičkim daskama.
autorski tim funkcija
Peter Quilterautor teksta
Vanda Grbakostimograf
Draško Zidarredatelj
Mijo Pavelkoscenograf
Maja Oršić Magdićprevoditelj
izvođači uloge
Antun Vrbenski
Blanka Bart

Peter Quilter britanski je dramatičar, koji je karijeru započeo kao prezenter na BBC-ju, poznat je po komedijama koje su prevođene na sedamnaest jezika i izvedene u dvadeset i četiri zemlje, a vrlo često njegovi radovi na neki su način vezani uz glazbu. Tako je npr. adaptirao Wildeovu priču 'The Canterville Ghost' u mjuzikl, na West Endu je debitirao dramom u pop industriji BoyBand, a jedan od najpoznatijih uradaka, koji ga je proslavio s obje strane Velike Bare,  jest Glorious!, mjuzikl od najgoroj pjevačici svih vremena, Florence Foster Jenkins, koja je unatoč svom nedostatku sluha, ritma i, zapravo, bilo čega nužnog za pjevanje, tridesetih godina prošlog stoljeća svojim showom osvajala newyoršku publiku.

'Dueti' su njegova komedija o ljubavnim odnosima, prošle godine premijerno izvedena u mnogim zemljama i teatrima, npr. Vilniusu, Atlanti i Sydneyu, a radi se o pet kraćih komada u kojima dva glumca igraju pet različitih parova, te propituju onu zabavnu stranu ljubavnih problema. Parovi su u različitim odnosima – od braće i sestara do najboljih prijatelja, a zapleti uključuju različite točke romanse, od spoja naslijepo do razvoda.

Autor ih je napisao kao hommage Neilu Simonu, te je od majstora klasične broadwayske komedije 'posudio' i stil - pitke dijaloge te kombinaciju humora i sentimenta.

Za domaću izvedbu, Kazalište Virovitica odabralo je tri od pet jednočinki, one koje predstavljaju početak, sredinu i kraj veze – upoznavanje, vjenčanje i razvod, što ne znači da nužno idu i tim redom! Upoznavanje je priča o nalaženju partnera preko oglasnika, rastava se bavi preljubom, a vjenčanje, kao završni dio, treće je vjenčanje junakinje koju igra Blanka Bart. Njenog partnera utjelovit će Antun Vrbenski, 'Duete' režira Draško Zidar, scenograf je Mijo Pavelko, a kostimografkinja Vanda Grba.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE