Search
Close this search box.

Mirna Bosna

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Bosanskohercegovačka komedija preživljanja, o tome kako u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, a kamoli pošteno organizirati kriminalnu organizaciju.
autorski tim funkcija
Senad Bešićinspicijent
Vedran Fajkovićdramaturg
Saša Peševskiredatelj
Saša Peševskiautor izbora glazbe
Boris Lalićautor teksta
Adisa Vatrešscenograf
Adisa Vatreškostimograf
Emir Hadžihafizbegovićproducent
izvođači uloge
Davor GolubovićBoki Aleksić
Feđa ŠtukanRizo Solić
Gordana BobanAleksa Aleksić
Vanesa GlođoŠapka Solić

Tekst, što ga sam autor Boris Lalić opisuje kao 'bosanskohercegovačka komedija preživljanja' govori o životarenju dvije porodice, zbližene minulim ratnim nedaćama, i njihovoj vječnoj borbi da iz gliba, života na granici siromaštva i svakodnevne kupus kalje, izađu na svjetlo i čist zrak blagostanja. Ili barem da promijene svakodnevni meni. Prilika za to se pruži kada se, na nagovor Rize, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu baviti dilanjem marihuane. I to uspješno. Vrlo uspješno. Toliko uspješno da bi ih na kraju moglo koštati glave. Jer, u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, a kamoli pošteno organizirati kriminalnu organizaciju.

Drugim riječima, kaže Lalić, "predstava Mirna Bosna prikazuje ono što se ovih dana krije iza sintagme „najtvrđa Bosna“, direktno i bez ikakvih poređenja i drugih pjesničkih ukrasa. Obilje komike koje se pri tome isporučuje možda neće biti smiješno na onaj veseli način, kakvim naši ljudi vole da se smiju i kad kontaju i kad ne kontaju fazon, ali će zato ovaj put ljubitelji slanih šala i smijeha kroz suze doći na svoje. Predstava je naročito podesna za učenike mašinske, drvne, saobraćajne i drugih tehničkih škola, naročito za učenike koji pohađaju zanat, a bježe sa prakse sve tri godine."

Redatelj Saša Peševski pak kaže:

"Pričajući priču o dvije socijalno ugrožene porodice koje se spajaju u jednu, da bi preživjeli, na način kojim se preživljavalo u ratu, želim da preispitam mir u kojem sada živimo, te se predstava, između ostalog, zbog toga zove “Mirna Bosna”."

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE