Balon (HNK Zadar)

premijera: 23.3. 2018
produkcija: HNK Zadar

vrsta: drama
naziv izvornika: Balon

Je li ispuhani balon još uvijek balon? Za koga i zašto glumac igra svoju ulogu? To su neka od pitanja koja postavlja tekst Mate Matišića, a koji nakon 9 godina dobija novu domaću produkciju i to u HNK Zadar.

***

Dramski tekst Mate Matišića naslovljen Balon  praizveden je 2009-. godine u koprodukciji Teatra 2000 i Teatra EXIT nakon prilično dugog kreativnog procesa kojemu je tekstualni predložak bio tek početna osnova.

Devet godina kasnije, isti taj tekst stiže na repertaor HNK Zadar, no više ne kao polazište istraživanja, već kao ključni sastojak predstave. Sam Matišić o tekstu kaže da je "...mali kazališni eksperiment, o smislu glume...dvije priče, u dva različita žanra...s istim glumcima... isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačevoj perspektivi..."

Predstavu u Zadru režira Zoran Mužić, koji o cijelom projektu kaže:

Time Matišić, zabavljajući nas, svojim spisateljskim talentom dovodi u pitanje samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakve ih poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja.

Usprkos skepsi u moć kazališta ili upravo zbog nje same, Matišić uspijeva pokrenuti glumačku igru, a oskudnim scenskim rekvizitarijem stvara bogatu i intenzivnu predstavljačku lepezu. Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama, pučko kazalište - žanrovi su koji se izmjenjuju u predstavi, istovremeno stvarajući koherentni kazališni događaj koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju, kako za glavnu junakinju, tako i za kazalište samo

osobafunkcija
Najda Baukkostimograf
Mate Matišićautor teksta
Mate Matišićskladatelj
Zoran Mužićredatelj
John Čolakscenograf

osobalik(ovi)
Alen Liverić
Davor Jureško
Petra Težak
Žana Bumber

Odgovori


DNEVNI NEWSLETTER

PRATITE NAS I NA...

IZDVOJENO
MAGAZIN
NATJEČAJI & POSLOVI