Search
Close this search box.

Balon (HNK Zadar)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Je li ispuhani balon još uvijek balon? Za koga i zašto glumac igra svoju ulogu? To su neka od pitanja koja postavlja tekst Mate Matišića, a koji nakon 9 godina dobija novu domaću produkciju i to u HNK Zadar.
autorski tim funkcija
Najda Baukkostimograf
Mate Matišićautor teksta
Mate Matišićskladatelj
Zoran Mužićredatelj
John Čolakscenograf

Dramski tekst Mate Matišića naslovljen Balon  praizveden je 2009-. godine u koprodukciji Teatra 2000 i Teatra EXIT nakon prilično dugog kreativnog procesa kojemu je tekstualni predložak bio tek početna osnova.

Devet godina kasnije, isti taj tekst stiže na repertaor HNK Zadar, no više ne kao polazište istraživanja, već kao ključni sastojak predstave. Sam Matišić o tekstu kaže da je "...mali kazališni eksperiment, o smislu glume...dvije priče, u dva različita žanra...s istim glumcima... isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačevoj perspektivi..."

Predstavu u Zadru režira Zoran Mužić, koji o cijelom projektu kaže:

Time Matišić, zabavljajući nas, svojim spisateljskim talentom dovodi u pitanje samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakve ih poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja.

Usprkos skepsi u moć kazališta ili upravo zbog nje same, Matišić uspijeva pokrenuti glumačku igru, a oskudnim scenskim rekvizitarijem stvara bogatu i intenzivnu predstavljačku lepezu. Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama, pučko kazalište - žanrovi su koji se izmjenjuju u predstavi, istovremeno stvarajući koherentni kazališni događaj koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju, kako za glavnu junakinju, tako i za kazalište samo

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE