Naslovnica > PREDSTAVE > Ljubavni slučaj Fahrije P.

Ljubavni slučaj Fahrije P.

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ljubavni slučaj Fahrije P.,predstava nastala prema istoimenom stripu i drugim radovima preminuloga multimedijskoga umjetnika Željka Zorice Šiša, scenska je travestija, glazbeno-vizualno nadnaravno iskustvo, strip koji se pjeva i predstava koja se čita.
izvođači uloge
Dragana Milutinović Didi

Grupa autora/ica koji su međusobno vezani ekstremno labavim vezama: žanrovskim, estetičkim, generacijskim, istodobno istražuje i reanimira kreativni arhiv i umjetnost samodokumentacije nekadašnjega člana Kugla Glumišta, osnivača nekoliko nezavisnih kazališnih skupina, pisca autobiografije u 3. licu dr. Zabludovsky, autora jestivih instalacija i kontroliranih happeniga te mnogobrojnih projekata, Željka Zorice Šiša.

Zorica besramno upotrebljava vjeru u žanrovske obrasce. Oponašajući žanr Zorica ga ukida stvarajući autorsku poetiku.”, zapisao je je o Zoričinu radu Zoran Đukanović.

Igru stereotipa i individue kolektiv nastavlja u poetici travestije i estetici pamćenja i prisjećanja na šum svemirskoga pištolja ZOTT – koji je ispaljen 1984. Stripovi travestije – Ljubavni slučaj Fahrije Pešić, Mumije, Ed Killer Hed, crazy film Kupus vidovnjak, Institut dr. Zabludovsky – raslojavaju se u kabinet čuda. Mumije, sebi usprkos, pjevaju i plešu.

Kako kaže službena najava: "Dođite na predstavu, kako bi Ed Killer Hed rekao, da vidite kad već gledate: ljubavni slučaj s kobnim završetkom, crnu kroniku i tuču u Münchenu 1984., priču djevojke Vere Zarat koja uljepšava posljednje trenutke zatvorenicima osuđenima na smrt, da bi ona osobno pritisnula dugme kojim će biti sprženi... da vidite kako Ed Killer Hed ispaljuje kuglu u svoju glavu i tako ostvaruje dijalog čovjeka s nevidljivim, da uhvatite na djelu kradljivce snova i misli! "

Predstava Ljubavni slučaj Fahrije P. inspirirana je sljedećim djelima Željka Zorice:

stripovima

  1. Priča o djevojci V.Z., Ed Killer Hed, Mumije, Ljubavni slučaj Fahrije Pešić

knjigama

  1. Usnuli čuvari grada Zagreba ili Fantastični bestijarij
  2. Fantastični bestijarij Hrvatske 2

filmovima

  1. iz predstave Ende oder Wende
  2. Cabbage Clairvoyant (Kupus Vidovnjak)

instalacijama

  1. KroaTisch - Amerikanische Freundschaft

Predstava je također nadahnuta filmom R.M. Fassbindera “Ljubav je hladnija od smrti”, songovima B. Brechta, knjigom  D. Makavejeva “Poljubac za drugaricu parolu” te poezijom  Zoričinih omiljenih pjesnika, B. Miljkovića i  R.M. Rilkea.

Željko Zorica rođen je 1957. u Zagrebu, a 1976. započinje svoju bogatu karijeru u različitim umjetničkim poljima. Univerzalno svestran, uvijek neiscrpne kreativnosti, čitavim svojim radom i životom bio je posvećen istinskoj umjetničkoj neovisnosti. U kazalištu počinje raditi s grupom Kugla Glumište, a poslije pokreće skupine kao što su Ulješura, Kačinsky Troup te Uplašene žirafe. Kao samostalni kazališni i filmski redatelj, zatim scenograf, kreator lutaka, pisac i ilustrator, grafički dizajner, autor stripova te autor i sudionik happeninga, Željko Zorica snažno je obilježio gotovo četiri desetljeća suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, donoseći zaigranost misli i svježinu ideja te aktivizmom i društvenim angažmanom obojeni umjetnički sadržaj. Neumorno je nadograđivao svoj umjetnički opus u brojnim suradnjama s domaćim i inozemnim umjetnicima. Otvorenost za suradnju s mladim umjetnicima, novim umjetničkim i drugim inicijativama te spremnost za neprestano propitivanje vlastitoga rada bili su srž njegove umjetničke egzistencije. (Festival Perforacije 2017.)

Odgovori