Naslovnica > PREDSTAVE > Stube Helene Modell

Stube Helene Modell

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Stube Helene Modell apologija su mlade nacistice koja je radila u koncentracionom logoru za djevojke u Mathausenu.

Suočena sa svojim zločinima Helena pokušava dobiti oprost od same sebe. Ulazeći u ishodište vlastitih postupaka u njoj se počinju lomiti osjećaji ljudskosti, morala i nametnutih ideala.

Strahote drugog svjetskog rata postale su izvorište i inspiracija mnogim umjetnicima da iz njega crpe "arhetipe" dobra i zla. Crna mrlja ljudske povijesti postala je sinonim za crninu u psihologiji suvremenog čovjeka - ultimativno zlo na koje je čovjek uvijek spreman. Moral i ljudskost često bivaju potisnuti u drugi plan a u prvi plan izlaze "opravdanja" ideologija i naređenja.

Osuda takvih "crnih mrlja" na žalost uvijek dolazi s velikim zakašnjenjem te se crne mrlje prošlosti rijetko, ili nikada, koriste za prevenciju bilo koje druge nepravde u budućnosti.

Helena, skrivena iza vela naređenja i ideologije, tek nakon počinjenih zločina susreće se s pitanjem "Zašto?". Krhka i nježna čuvarica Mathausena učinit će svoje posljednje uspinjanje, na stratište vlastitih zločina, na suđenje pred vlastitom savjesti.

Predstava nastaje u koprodukciji dva novisna teatra - Erato i Aplauz, a njezinom premijerom ponovno počinje djelovati Scena Lea Deutsch u Židovskoj općini u Zagrebu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter