Naslovnica > VIJESTI > Ganz novi & Dance_Inn festivali udružuju snage

Ganz novi & Dance_Inn festivali udružuju snage

Ganz novi festival od 8. do 10. prosinca udružuje snage s novopokrenutim Dance_Inn festivalom koji se fokusira na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art.
Share on facebook
Share on twitter

"Kroz plesne radionice, prezentacije predstava i projekata internacionalnih i domaćih umjetnika, debate, susrete i evente, festival(i) će istraživati nove načine prezentacije umjetničkih radova, poticati umrežavanje s lokalnom i internacionalnom zajednicom te poticati umjetničku kreaciju, razmjenu znanja i iskustva te intenzivirati suradnju umjetnika uključenih u projekt", pojasnio je umjetnički direktor festivala, redatelj Saša Božić.

Partnerstvo započinju 7. 12. pretprogramom na kojem će ugostiti Matthiasa Lilienthala, cijenjenoga europskoga producenta, kustosa izvedbenih umjetnosti, umjetničkoga direktora mnogobrojnih kazališnih kuća te voditelja raznih projekata i festivala. Lilienthal će u razgovoru s Natašom Rajković hrvatskim studentima, producentima i kustosima podijeliti svoje bogato iskustvo, inspiracije, reference, motivacije za rad kao i kustoske strategije i produkcijske modele.

Prvoga dana Ganza, 8.12., vode vas u jedan zagrebački supermarket na izvedbu projekta Borrowed Landscape, autora Heinea Avdala i Yukiko Shinozaki.  Njihove inventivne, suptilne i često humoristične interakcije  i intervencije u prostoru, pozivaju (slučajnu) publiku da zastanu i obrate pažnju, iskuse ove obične prostore na drugačiji način te da ponovo promisle pojam svakodnevice. Na izvedbu dođite i 9.12.

Također, prvoga dana u Galeriji SC počinje i zimsko izdanje Dance_Inn festivala, plesnom izvedbu No Title Mette Edvardsen, norveške koreografkinje i plesačice te dobitnice nagrade Ibsen Award za 2016. No Title govori o tome na koji način stvarnost postoji u jeziku i kako se širi u stvarnom prostoru, govori o rasplinutosti sjećanja i imaginacije, o tome kako stvari mogu biti i nestati istovremeno na jednome mjestu. Govori o stvarima koje su nestale i koje su ostale, pojasnila je autorica.

Španjolska umjetnica i višegodišnja prijateljica Ganza, koja publiku redovito iznenađuje svojim inspirativnim umjetničkim izrazom, María Jerez, u zimskom dijelu Ganza predstavlja projekt María ide u školu. Njezina dječja zaigranost i stalna želja za istraživanjem ovaj ju je put odvela u OŠ Mihaela Šiloboda (Sv. Martin pod Okićem) čiji će učenici, kroz dva tjedna rezidencije, Mariju učiti hrvatski jezik. Ovaj projekt obraća pozornost na trenutke kad nešto imenujemo prvi put, na razmišljanje koje stoji iza jezika, na političku moć procesa učenja, na nesporazume kao mjesto prilike, na vezu s nekim tko dolazi iz drugoga svijeta.

S dramaturginjama Ninom Gojić, Dianom Meheik te plesnom pedagoginjom i koreografkinjom Inge Gappmaier vježbajte pozornost 8 i 10.12.  Vježbanje pozornosti poziva gledatelje/ice na gledanje izvedbi s posebnim gledateljskim taskovima te na artikulaciju svog iskustva tijekom zasebnih diskusija. Taskovi se često koriste tijekom stvaranja izvedbi kako bi se generirao materijal. Obrtanje ove logike da bi se koristila kao princip gledanja pojačava našu uključenost kao gledatelja/ice i (iznova) postavlja pitanje gledateljskog rada koje postaje sve prisutnije u suvremenim izvedbenim umjetnostima.

Dance_inn i Ganz 9. 12. u Velikoj dvorani Teatra &TD donose premijeru, a 10.12. repriznu izvedbu predstave Kompas (obje u 20 sati), autorice i švicarske koreografkinje Simone Aughterlony, u suradnji s Petrom Hrašćanec i Sašom Božićem. Kompas je plesni i kazališni odgovor na klasični grčki ep: Odiseju, taj ep o moru i pomorskim avanturama, ironično je transformiran u istraživanje samoće.

Zimsko izdanje Ganza završava 16. 12. premijerom plesne predstave Međuprostor. Plesne umjetnice i izvođačice Petra Chelfi, Ivana Pavlović i Martina Tomić, koreografkinja Aleksandra Janeva i glazbenik perkusionist Nenad Kovačić predstavit će zajednički projekt koji je nastao kao sinergija raznovrsnih ideja, misli, skladbi i zadataka. Reprizna izvedba na rasporedu je 17. 12.

Ganz nove besplatne ulaznice možete preuzeti na dan izvedbi pojedine predstave i programa na blagajni Teatra &TD, Savska cesta 25, od 11 h sve do početka predstave, po principu tko prvi, njegova ulaznica! Za premijere Kompasa 9. 12. i Međuprostora 16. 12., ulaz je s pozivnicom.

Ganz novi festival realizira se u sklopu europskog projekta Kulture promjene SC-a apap-Performing Europe 2020, sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, te uz potporu Flanders State of the Art, Goethe-Instituta u Hrvatskoj, Ministarstva kulture RH (Ciklus flamansko-skandinavskih autora), Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te u suradnji s kazališnom skupinom de facto, umjetničkom organizacijom 21:21, TRAS studijom, Osnovnom školom Mihaela Šiloboda i Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI