Login za korisnike

Ono što nedostaje

Držićem nagrađeni tekst Tomislava Zajeca o gay ljubavi, ali više o obiteljskim traumama kao posljedicama generacijskog ponavljanja određenih uzoraka ponašanja, koji na kraju dovode do tragedije, u ZKM postavlja Selma Spahić.

***

Drama Ono što nedostaje Tomislava Zajeca dobila je 2014 godine prvu nagradu Marin Držić na istoimenom natječaju Ministarstva kulture za najbolji novi dramski tekst.

"Riječ je o suptilno napisanoj intimističkoj drami koja u svojem tematskom fokusu slijedi više priča - između ostalog i onu o homoseksualnoj ljubavi - koje često dovode do obiteljskih trauma. Rastakanja obitelji i propitkivanje funkcioniranja iste u ekonomski nesigurnim te moralno upitnim vremenima navelo je autora da svjesno razbije linearnost radnje, dodatno podcrtavajući minuciozno stvorenu atmosferu nesigurnosti i ranjivosti svojih likova", rekla je članica prosudbenog povjerenstva Jelena Miholjević pri proglašenju dobitnika.

Sam autor Zajec o tekst kaže ovo:

"U drami “Ono što nedostaje” ponajmanje je riječ o ljubavi, a više o obiteljskim traumama kao posljedicama generacijskog ponavljanja određenih uzoraka ponašanja, koji na kraju dovode do tragedije. Drama tematizira suočavanje dviju sestara sa smrću majke koja ih je napustila kao djevojčice. I dok jedna sestra, po profesiji psiholog, naizgled raspolaže alatima za nošenje s traumom, druga sestra se suočava s brakom koji se raspada i maloljetnim djetetom koje se pokušava nositi s nerazumijevanjem vlastitog seksualnog identiteta, a bez podrške roditelja koji su, zbog vlastitog nesnalaženja, tek fizički prisutni u njegovom odrastanju. Na taj način, dijete se nađe u situaciji da potraži bliskost na pogrešnom mjestu, što je prvi korak prema njegovom osobnom slomu, kao i raspadu same obitelji."

Tekst u ZKM postavlja gošća iz BiH - Selma Spahić.


Odgovori