Search
Close this search box.

Ono što nedostaje

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Držićem nagrađeni tekst Tomislava Zajeca o gay ljubavi, ali više o obiteljskim traumama kao posljedicama generacijskog ponavljanja određenih uzoraka ponašanja, koji na kraju dovode do tragedije, u ZKM postavlja Selma Spahić.
autorski tim funkcija
Mirna Lerscenograf
Selma Spahićredatelj
Blaženka Kovač Carićsuradnik za scenski pokret
Alen Sinkauzskladatelj
Tomislav Zajecautor teksta
Nenad Sinkauzskladatelj
Doris Kristićkostimograf

Drama Ono što nedostaje Tomislava Zajeca dobila je 2014 godine prvu nagradu Marin Držić na istoimenom natječaju Ministarstva kulture za najbolji novi dramski tekst.

"Riječ je o suptilno napisanoj intimističkoj drami koja u svojem tematskom fokusu slijedi više priča - između ostalog i onu o homoseksualnoj ljubavi - koje često dovode do obiteljskih trauma. Rastakanja obitelji i propitkivanje funkcioniranja iste u ekonomski nesigurnim te moralno upitnim vremenima navelo je autora da svjesno razbije linearnost radnje, dodatno podcrtavajući minuciozno stvorenu atmosferu nesigurnosti i ranjivosti svojih likova", rekla je članica prosudbenog povjerenstva Jelena Miholjević pri proglašenju dobitnika.

Sam autor Zajec o tekst kaže ovo:

"U drami “Ono što nedostaje” ponajmanje je riječ o ljubavi, a više o obiteljskim traumama kao posljedicama generacijskog ponavljanja određenih uzoraka ponašanja, koji na kraju dovode do tragedije. Drama tematizira suočavanje dviju sestara sa smrću majke koja ih je napustila kao djevojčice. I dok jedna sestra, po profesiji psiholog, naizgled raspolaže alatima za nošenje s traumom, druga sestra se suočava s brakom koji se raspada i maloljetnim djetetom koje se pokušava nositi s nerazumijevanjem vlastitog seksualnog identiteta, a bez podrške roditelja koji su, zbog vlastitog nesnalaženja, tek fizički prisutni u njegovom odrastanju. Na taj način, dijete se nađe u situaciji da potraži bliskost na pogrešnom mjestu, što je prvi korak prema njegovom osobnom slomu, kao i raspadu same obitelji."

Tekst u ZKM postavlja gošća iz BiH - Selma Spahić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE