Search
Close this search box.

Komšiluk naglavačke

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Komšiluk naglavačke' Nine Mitrović u režiji Nenni Delmestre i izvedbi Dramskog teatra iz Skoplja gostuje u Splitu 27.04., u sklopu 18. Marulićevih dana.
autorski tim funkcija
Tihomir Spirovskiscenograf
Ljiljana Mazovaprevoditelj
Lira Grabulkostimograf
Zagorka Pop-Antovskadramaturg
Zoran Mihanovićoblikovanje svjetla
Nina Mitrovićtekst
Lina Vengoecheaasistent redatelja
Lina Vengoecheaizbor glazbe

'Komšiluk naglavačke' autorice Nine Mitrović svoju je praizvedbu doživio na sceni HNK Ivana pl. Zajca još 2003., u režiji Saše Anočića, a na Marulove dane dolazi zahvaljujući suradnji splitskog HNK s Dramskim teatrom u Skoplju. Predstavu je u Skoplju režirala Nenni Delmestre, a premijeru je imala prošle godine unutar festivala Ohridsko ljeto.

Glavnu ulogu u predstavi igra veteran Dramskog teatra Blagoja Čorevski, a u ostalim ulogama nastupaju Senko Velinov, Rubens Muratovski, Dragan Spasov i drugi.

Radnja predstave zbiva se u neboderu, svojevrsnoj modernoj verziji Kule babilonske, koju u ovom slučaju nastanjuju (samo)ubojice. Sastoji se od nekoliko svakodnevnih priča o ljudima koji se zbog različitih razloga, uglavnom varijacija na temu socijalnih nepravdi i disfukcionalnih obitelji, ubijaju ili bivaju ubijeni. Među njima susrećemo policajca kojemu njegov vlastiti sin daje otkaz, gastarbajtera iz Njemačke koji nakon petnaest godina teškoga rada saznaje da ga je žena ostavila i prodala njihov stan, čovjeka koji se obračunava s mladićem koji je pregazio njegovu sestru i učinio je invalidom, ženu koja razgovara s urnama mrtvoga muža i sina...Međutim, irealni moment predstave donosi nam njihove priče u trenutku nečijeg pada s nebodera - kroz prozore dok pada gleda Huklija, čovjek koji je sagradio neboder, odlučio se baciti s njega, pa se predomislio, ali ga je Bog ipak pogurnuo preko ruba. Sve priče osim jedne završavaju samoubojstvom, ubojstvom ili nesretnim slučajem, a osim Huklije, i ostale likove vidimo kako padaju.Tekst završava potresom koji razori neboder, a likovi su se u trenucima prije smrti pokazali još gorima nego što su bili za života, dok Huklija u konačnom razgovoru s Bogom otkriva da se sve događa upravo zato što nisu bili dobri jedni prema drugima...

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE