Login za korisnike

Krokodili

Arsenijevićeva kratka priča na sceni HNK Varaždin.

***

Predstava varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta Krokodili nastala je  prema kratkoj priči Vladimira Arsenijevića, u dramatizaciji Darija Bevande i u režiji Dražena Krešića.

Redatelj Krešić je rekao da je još od studentskih dana vezan za taj tekst. „Priča je s kraja osamdesetih godina kada mladić odluči izaći iz okvira u kojima je živio i seli iz Jugoslavije u London. Pun je ideja, aspirira da bude pisac i sukobljava se s mračnom stranom svojih ideala“, rekao je Krešić koji predstavu opisuje kao potragu za slobodom.

Mala bara puno krokodila” je izlizana fraza koja nam govori da pazimo leđa, ne vjerujemo nikome i naučimo se boriti za sebe; s druge strane, kaže Krešić, to je i mračna slika naše prirode. "Kad je Vladimir zaronio u veliku baru Londona, punka i kapitalizma, zaronio je u sebe i nadao se najboljem. Bara je danas veća, svijet je postao bliži, i dalje mnogi od nas napuštaju svoje domove u potrazi za slobodom. Hoćemo li pritom ostati ljudi ili ćemo postati krokodili? Možda nam Vladimirova priča ponudi neke od odgovora,", poručuje redatelj.

autorski tim
Vladimir Arsenijevićautor predloška
Dario Bevandaautor dramatizacije
Dražen Krešićredatelj
Petar Nevžalascenograf
Julia Klierkostimograf

izvođači
Igor SkvaricaVladimir
Katarina ArbanasVibeke
Ljiljana BogojevićSabina
Marinko PrgaRichard

Odgovori