Search
Close this search box.

Mala sirena (Žar ptica)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Iva Srnec režira Andersenovu bajku u Žar ptici.
autorski tim funkcija
Iva Bardunkorepetitor
Patricio Alejandro Aguero Marinoscenograf
Patricio Alejandro Aguero Marinokostimograf
Hans Christian Andersenautor predloška
Irena Mikecsuradnik za scenski pokret
Iva Srnecredatelj
Vesna Kolarecoblikovatelj svjetla
Marijana Nolaautor dramtizacije
Marijana Nolaautor pjesama
Stanislav Kovačićskladatelj

Den lille havfrue ili Mala sirena bajka je Hansa Christiana Andersena prvi put objavljena 1837. godine. Kako joj i naslov kaže, glavna je junakinja priče mala sirena koja se iz ljubavi prema čovječjem princu odluči odreći svog identiteta ne bi li dobila ljudsku dušu.

Njezina pustolovina počinje onog dana kada je dovoljno odrasla da vidi drugi zabranjeni svijet iznad morske površine, dobivši za to dopuštenje svoje bake - morske kraljice. Na tom putu Mala sirena pronaći će ljubav - najveću od svih tajna, koja će zauvijek promijeniti njezin život i navesti je da sama krene nepoznatim putem. Ovo je priča o ljubavi i prijateljstvu koje nadilazi granice svjetova.

Najčešće tumačena kao bolna i okrutna himna o odrastanju i/ili sazrijevanju, doživjela je brojne adaptacije u različite medije, ali ujedno i postala simbolom Copenhagena. Naime, 1909. godine, Carl Jacobsen, sin jednog od najmoćnijih gradskih industrijalaca oduševljen baletom nastalim po Andersenovoj priči, naručio je od kipara Edwarda Eriksena skulpturu Male sirene. Skulptura je javnosti predstavljena 23. kolovoza 1913. i postavljena u gradskoj luci Langelinie, a model za nju bila je kipareva supruga. Odnonda do danas Mala sirena preživjela je nekoliko grubih vandalstava, pa čak bila i prenošena na jednu od EXPO izložbi, no uvijek je vraćana na izvorni postament, te se s vremenom pretvorila u jednu od glavnih gradskih atrakcija.

U sezoni 2017/2018 u Žar ptici Malu sirenu postavlja Iva Srnec, a službena najava kaže ovo:

"Jednom davno na dnu mora postojalo je jedno kraljevstvo kojim je vladao kralj sa svojim kćerima, morskim sirenama. Sirene su slobodno vrijeme koristile za odlazak na morsku površinu i tamo gledale što ljudi rade u luci. Jednoga dana najmlađa sirena, kojoj inače nije bilo dopušteno odlaziti na površinu sa sestrama, dobije dopuštenje i po prvi put ugleda ljude. Odjednom strašna morska oluja okruži kraljevski jedrenjak, polomi mu jarbole i potopi brod na kojem je bio mladi princ. Sirena spašava princa iz dubine mora, ali se i zaljubi u njega…"

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE