Naslovnica > PREDSTAVE > Kraljica lopte

Kraljica lopte

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon 91 godine izbivanja, u svijetu jedinstvena opereta o nogometnom klubu Hajduk, vraća se pred publiku.

Splitski nogometni klub Hajduk, vjerojatno je jedini sportski kolektiv na svije tu koji ima svoju - operetu.

Motiv velikom maestru Ivi Tijardoviću da sklada Kraljicu lopte, bila je utakmica u kojoj je deset igrača Hajduka nastupilo kao državna reprezentacija Jugoslavije protiv reprezentacije Čehoslovačke u Zagrebu, 28. rujna 1924.

Praizvedena je 1926. godine na Starom placu na improviziranoj pozornici s preko sto izvođača pred auditorijem od tri tisuće gledatelja. Raspjevana publika je ubrzo prihvatila uspjele glazbene brojeve poput To nje ni knedla i Ah ta vaša linija čije melodije i danas znamo.

Vrijeme u kojem se zbiva radnja je između dva svjetska rata. Prvi čin se odvija na igralištu kraj stare plinare. U drugom činu, nakon što je Hajduk osvojio pokal lady Alice, odlazimo u Kairo, dok se u trećem činu vraćamo u Split i prostorije Hajduka. U sport je ukomponirana ljubav nogometne zvijezde Slavka i lijepe Splićanke Mile, čiji strogi otac profesor Niko ne voli nogomet, pa otuda razni nesporazumi i poteškoće. Prisutna je i borba starije i novije generacije, onih koji su protiv sporta i mladih što je i danas vrlo živa tema. Nailazimo i na niz živopisnih likova i karaktera koji su u Tijardovićevom duhu oslikani u svijetlu zdravog splitskog humora npr. debeli nogometaš Kiki i mršavi Fifi, poznati lik bivšeg trenera Matjeja Prohaske, engleski admirali i kapetani, kuharica Marženka, Tonko i ostali. Ivo Tijardović je glazbom koja obiluje jazzom i fox temama te zanimljivom autentičnom pričom uspio spojiti nespojivo: operetu i loptu.

Poslije devedeset i jedne godine neizvođenja, Kraljica lopte će se u sezoni 2016/2017 ponovno vratiti pred publiku i to posebnim izvedbama na samom Poljudu, a u organizaciji Studentskog zbora Umjetničke akademije u Splitu. Predvodnica autorskog tima je redateljica Jelena Bosančić, dirigent Hari Zlodrea projekt podržavaju Sveučilište u Splitu, Umjetnička akademija, Hrvatsko narodno kazalište i HNK Hajduk.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE