Naslovnica > PREDSTAVE > Franky i Johnny

Franky i Johnny

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Drama Terrenca McNallya koja je od off-Broadway stigla i do velikih ekrana, o ljubavi u doba srednjih godina.
autorski tim funkcija
Tea Puharićredatelj
Terrence McNallyautor teksta
izvođači uloge
Igor ĐorđevićJohhny
Sloboda MićalovićFrankie

Frankie and Johnny in the Clair de Lune je drama za dva lika iz pera Terrencea McNallya praizvedena na off-Broadwayu 1987.

U središtu je radnje sredovječni par koji već na prvom sastanku završi u krevetu. Johnny, kuhar u fast foodu u izvrsnoj je fizičkoj formi dok je konobarica Frankie, zlovoljna, debela i emocionalno definirana vlastitom neprivlačnošću. Johnny je siguran da je u Frankie pronašao srodnu dušu, no ona je oprezna i nastoji sve tretirati kao zabavu za jednu noć. No kako ista odmiče, stvari se počinju razvijati u neočekivanom smjeru...

Tekst je praizveden 2. lipnja 1987. na sceni Manhattan Theatre Club, a u režiji Paula Benedicta igrali su ga Kathy Bates i F. Murray Abraham.

2002. zbila se i broadwayska produkcija na sceni Belsaco, a u njoj su u režiji Joe Mantella igrali Edie Falco i Stanley Tucci. Ta je predstava dobila nagradu Tony za najbolji revival drame, a Tucci pak Tonya za glavnu mušku ulogu.

1991. sam Terrence McNally adaptirao je dramu u scenarij, po kojem je film snimio Garry Marshall, a u kojemu su glavne uloge igrali Al Pacino i Michelle Pfeiffer.

McNallyjev tekst u koprodukciji agencije Beo art 2015, te Narodnih pozorišta iz Beograda i Sombora postavila je Tea Puharić, a igraju Igor Đorđević i Sloboda Mićalović.

Odgovori