Naslovnica > PREDSTAVE > Franky i Johnny

Franky i Johnny

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Drama Terrenca McNallya koja je od off-Broadway stigla i do velikih ekrana, o ljubavi u doba srednjih godina.

Frankie and Johnny in the Clair de Lune je drama za dva lika iz pera Terrencea McNallya praizvedena na off-Broadwayu 1987.

U središtu je radnje sredovječni par koji već na prvom sastanku završi u krevetu. Johnny, kuhar u fast foodu u izvrsnoj je fizičkoj formi dok je konobarica Frankie, zlovoljna, debela i emocionalno definirana vlastitom neprivlačnošću. Johnny je siguran da je u Frankie pronašao srodnu dušu, no ona je oprezna i nastoji sve tretirati kao zabavu za jednu noć. No kako ista odmiče, stvari se počinju razvijati u neočekivanom smjeru...

Tekst je praizveden 2. lipnja 1987. na sceni Manhattan Theatre Club, a u režiji Paula Benedicta igrali su ga Kathy Bates i F. Murray Abraham.

2002. zbila se i broadwayska produkcija na sceni Belsaco, a u njoj su u režiji Joe Mantella igrali Edie Falco i Stanley Tucci. Ta je predstava dobila nagradu Tony za najbolji revival drame, a Tucci pak Tonya za glavnu mušku ulogu.

1991. sam Terrence McNally adaptirao je dramu u scenarij, po kojem je film snimio Garry Marshall, a u kojemu su glavne uloge igrali Al Pacino i Michelle Pfeiffer.

McNallyjev tekst u koprodukciji agencije Beo art 2015, te Narodnih pozorišta iz Beograda i Sombora postavila je Tea Puharić, a igraju Igor Đorđević i Sloboda Mićalović.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter