Naslovnica > PREDSTAVE > Crvena soba (The Red Room)

Crvena soba (The Red Room)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Balet Makedonske Opere i Schubertov gudački kvartet u d –molu br. 14 iliti 'Smrt i djevojka'...
autorski tim funkcija
Sašo Dimoskilibretist
Marija Veterovascenograf
Tanja Vujisić Todorovskakorepetitor
Saša Evtimovakorepetitor
Mojca Majcenasistent koreografa
Igor Kirovkoreograf
Aleksandar Noshpalkostimograf
Olga Pangokorepetitor
Milčo Aleksandrovoblikovatelj svjetla
Franz Schubert skladatelj

Libretto modernog baleta Crvena soba inspiriran je Schubertovim gudačkim kvartetom u d–molu br. 14, poznatijim pod nazivom Smrt i djevojka. Poznati motiv koji je doživio mnogo scenskih i filmskih uprizorenja ovdje se produbljuje: Smrt koja žudi za ljubavlju dolazi među ljude i zaljubljuje se u Proroka te ga odvaja od svega ovozemaljskog i odvodi u drugi svijet – Crvenu sobu. U pokušaju da vrati Proroka u svijet stvarnosti, Djevojka počinje svoj put inicijacije, uspijeva ga odvojiti od Drugog svijeta i vraća ga na Zemlju. Smrt ostaje sama u praznini podzemlja. Uz trokut glavnih likova, na sceni se pojavljuju i drugi plesači koji prikazuju ljudske osjećaje i stanja, krećući će se u kontrastu od zemaljskog do onostranoga.

The Red Room je scenski eksperiment koji prikazuje težnju za pripadanjem i vječnom ljubavlju, ali i priča o samoći kao jedinoj formi potpunog pripadanja, kroz govor tijela u krizi.

Kako kaže koreograf Igor Kirov: 'The Red Room koristi tijelo kao instrument prikazivanja različitih emocionalnih stanja koje možemo prepoznati u ovom Schubertovom djelu – u središtu je vječna potraga za jedinstvenim, nedohvatljivim, savršenim stanjem, onim što tražimo u sebi, ali prepoznajemo u drugima. Ovo je moja priča o čežnji za ljubavlju i strahom od nepoznatog.'

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE