Login za korisnike

Liga vremena

Najnovija predstava BADco. postavlja pitanja: Što je sa svim prošlim budućim vremenima čije je vrijeme isteklo? Što kada temeljni društveni narativ više ne nudi ključ za stvarnost?

***

Živa književnost ne živi prema jučerašnjem satu, niti prema današnjem, nego prema sutrašnjem. Ona je mornar kojega su poslali gore, na katarku, odakle vidi kako tonu lađe, gleda ledene sante i opake struje koje se ne razlikuju sa palube. Mogu ga skinuti s katarke i privesti kotlovima, u utrobu broda, ali to ne mijenja ništa: drugi će s katarke vidjeti isto što je vidio prvi.
Mornar je na katarci potreban u buri. Sada je bura, s raznih se strana čuje SOS. Jos se juče pisac mogao mirno šetati palubom, škljocati kodakom (svagdan); ali kome će pasti na pamet da na filmu gleda krajolike i žanr-slike kada se svijet naherio za 45°, zijaju zelena ždrijela, a paluba trešti? Sada se može gledati i misliti samo kao pred smrt: eto, umrijet ćemo – i što će se desiti? kako smo živjeli? ako ćemo živjeti ispočetka, na novi način – onda čime, radi čega? Sada su književnosti potrebna golema, katarkasta, avionska, filozofska obzorja, potrebno je posljednje, najstrašnije, najhrabrije “Zašto?” i “A što će biti dalje?”
Jevgenij Zamjatin, 1923.

O predstavi koju će kazališna skupina BADco. premijerno – prije izvedbi u Danskoj, Švedskoj, Norveškoj i Velikoj Britaniji – predstaviti na Riječkim ljetnim noćima, autori kažu da otvara kompleksnu operaciju u vremenu, tj. sljedeće: 'Početkom novog stoljeća, postavljamo si pitanja: Što je sa svim prošlim budućim vremenima čije je vrijeme isteklo? Što kada temeljni društveni narativi više ne nude ključ za stvarnost?

Otisnite se na kazališno putovanje kroz parabole budućnosti i rekapitulacije prošlosti, kroz arheologiju utopijskih priča i nikada ostvarenih vizija. Kafkin paralelni svijet imaginarne “Amerike” koju nije imao prilike posjetiti i futurističku viziju “Letećeg proletera” Majakovskog. Let dvjesto godina u budućnost tijekom kojeg ćete upoznati preživjele članove Lige vremena: ufologa, pilota, čovjeka-mašinu i kozmonauta, panoramski preletjeti preko Crvenog trga, čuti parole biokozmista i zaviriti u američku psihodeličnu umjetnost.'

Predstava je nastala u koprodukciji s riječkim HNK Ivana pl. Zajca i udrugom Drugo more, anaručena je od platforme Black/North SEAS, inicijative Intercult, Švedska i podržana od programa Kultura Europske zajednice 2007.-2013. Platforma Black/North SEAS umjetnička je vizija Europe inspirirana iskustvima stanovnika njezinih obala, a BADco. je jedna od 16 europskih umjetničkih skupina koje su pozvane na sudjelovanje u platformi.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI