Naslovnica > PREDSTAVE > Liga vremena

Liga vremena

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najnovija predstava BADco. postavlja pitanja: Što je sa svim prošlim budućim vremenima čije je vrijeme isteklo? Što kada temeljni društveni narativ više ne nudi ključ za stvarnost?
autorski tim funkcija
Alan Vukelićoblikovatelj svjetla
Silvio Vujičićkostimograf
Tor Lindstrandscenograf
Helge Hintereggeroblikovatelj zvuka
Jasmin Dasovićoblikovatelj zvuka
Zrinka Užbineckoreograf
Nikolina Pristaškoreograf
Goran Sergej Pristašredatelj
Tomislav Medakdramaturg
Ana Kreitmeyerkoreograf
Ivana Ivkovićdramaturg
Pravdan Devlahovićkoreograf

Živa književnost ne živi prema jučerašnjem satu, niti prema današnjem, nego prema sutrašnjem. Ona je mornar kojega su poslali gore, na katarku, odakle vidi kako tonu lađe, gleda ledene sante i opake struje koje se ne razlikuju sa palube. Mogu ga skinuti s katarke i privesti kotlovima, u utrobu broda, ali to ne mijenja ništa: drugi će s katarke vidjeti isto što je vidio prvi.
Mornar je na katarci potreban u buri. Sada je bura, s raznih se strana čuje SOS. Jos se juče pisac mogao mirno šetati palubom, škljocati kodakom (svagdan); ali kome će pasti na pamet da na filmu gleda krajolike i žanr-slike kada se svijet naherio za 45°, zijaju zelena ždrijela, a paluba trešti? Sada se može gledati i misliti samo kao pred smrt: eto, umrijet ćemo – i što će se desiti? kako smo živjeli? ako ćemo živjeti ispočetka, na novi način – onda čime, radi čega? Sada su književnosti potrebna golema, katarkasta, avionska, filozofska obzorja, potrebno je posljednje, najstrašnije, najhrabrije “Zašto?” i “A što će biti dalje?”
Jevgenij Zamjatin, 1923.

O predstavi koju će kazališna skupina BADco. premijerno – prije izvedbi u Danskoj, Švedskoj, Norveškoj i Velikoj Britaniji – predstaviti na Riječkim ljetnim noćima, autori kažu da otvara kompleksnu operaciju u vremenu, tj. sljedeće: 'Početkom novog stoljeća, postavljamo si pitanja: Što je sa svim prošlim budućim vremenima čije je vrijeme isteklo? Što kada temeljni društveni narativi više ne nude ključ za stvarnost?

Otisnite se na kazališno putovanje kroz parabole budućnosti i rekapitulacije prošlosti, kroz arheologiju utopijskih priča i nikada ostvarenih vizija. Kafkin paralelni svijet imaginarne “Amerike” koju nije imao prilike posjetiti i futurističku viziju “Letećeg proletera” Majakovskog. Let dvjesto godina u budućnost tijekom kojeg ćete upoznati preživjele članove Lige vremena: ufologa, pilota, čovjeka-mašinu i kozmonauta, panoramski preletjeti preko Crvenog trga, čuti parole biokozmista i zaviriti u američku psihodeličnu umjetnost.'

Predstava je nastala u koprodukciji s riječkim HNK Ivana pl. Zajca i udrugom Drugo more, anaručena je od platforme Black/North SEAS, inicijative Intercult, Švedska i podržana od programa Kultura Europske zajednice 2007.-2013. Platforma Black/North SEAS umjetnička je vizija Europe inspirirana iskustvima stanovnika njezinih obala, a BADco. je jedna od 16 europskih umjetničkih skupina koje su pozvane na sudjelovanje u platformi.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter