Naslovnica > PREDSTAVE > Zbogom Natalija Petrovna

Zbogom Natalija Petrovna

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Adapatacija Turgenjevljeva klasika 'Mjesec dana na selu'.

Zbogom Natalija Petrovna predstava je koju je po drami Mjesec dana na selu Ivana Sergejeviča Turgenjeva prilagodila i režirala glumica Anastasija Jankovska.

Predstava je dio je ciklusa nazvanog Klasici u rebama, odnosno trapericama, koji je, objašnjava voditelj kazališta PlayDrama, Elvis Bošnjak, nastao s ciljem da rade s mladim glumcima, da njihovi kolege s njima rade na klasičnim materijalima te da to na neki način bude produžena edukacija onoga što su započeli na akademiji.

"Željeli smo mladim glumcima dati prostora da takav tekst igraju na repertoaru jednoga kazališta. Anastasija je zdušno pomogla u osmišljavanju cijele ideje, točnije ona je inicirala, te je sama izabrala tekst i adaptirala ga, režirala predstavu, kupila kostime, osmislila scenografiju, te izabrala glazbu", kaže Bošnjak.

U lirskoj komediji Mjesec dana na selu Turgenjev zapliće tipično rusku ladanjsku priču u kojoj dokolica ostavlja dovoljno prostora za duhovna i ljubavna iscrpljivanja kojima njegovi junaci bespoštedno izlažu sebe i svoje bližnje. Glad za ljubavlju, uzvišenim osjećajima i duhovnim senzacijama nadilazi bilo kakve obzire. U ovom strastvenom kolu svatko je meta svakom.

Predstava je dobila novo ime zato što je originalni tekst I. S. Turgenjeva značajno kraćen, i mnogi likovi su izostavljeni, a oni koji su ostali junaci naše priče dobili su neke nove obraze, iscrtane potezima našeg kazališnog trenutka i naših osobnosti.

"....Ona voli njega... on ne voli nju... Ne voli on ni ovu drugu koja voli njega...
Ove dvije, nema tko ih ne voli, samo što je njima ta ljubav nepotrebna....
Jesu li pošteni ti ljudi? Da. Bez obzira kakve greške rade jedni spram drugih
mislim da su to pošteni i časni ljudi. Postoji u strukturi ličnosti čovjeka (ljudi)
dijelovi (krajevi) koji ne podliježu uzdama razuma i etiketiranih navika.
Gdje počinje životinjska, a završava ljudska priroda...", kaže o cijelom projektu Anastasija Jankovska.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter