Search
Close this search box.

Dokle pogled seže

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Autorski projekt Árpáda Schillinga o neurotičnim točkama post-tranzicijskog društva u Crnoj Gori.
autorski tim funkcija
Mirko Radonjićasistent redatelja
Nina Perovićskladatelj
Árpád Schillingredatelj

 

Mnogo govorimo o slobodi i demokraciji, smatram da je sve to ipak rad. Smatram da su pojmovi kao što su sloboda, demokracija i mir pojmovi na kojima treba raditi i o kojima moramo govoriti. To traje i teško pada ljudima. Demokracija umara čovjeka. Diktaturu je u neku ruku lakše shvatiti. Čovjek ju može podnijeti, a u demokraciji moramo biti oprezni. Naša predstava dodatna je vrijednost toj temi”, kaže mađarski redatelj Árpád Schilling o svom autorskom projektu Dokle pogled seže, a što ga je postavio u kazalištu Zetski dom.

Prije uobličavanja prvih ideja dramaturzi su  boravili u Crnoj Gori kako bi čuli priče o lokalnoj stvarnosti, najturbulentnijim temama u zemlji. To je učinjeno kroz razgovor sa umjetnicima, psiholozima, sociolozima, istoričarima, nevladinim sektorom. Sa te pozicije, prepoznate su teme koje ćemo vidjeti u predstavi – tranzicija, nezaposlenost, politička korupcija, ogromni i pregaženi ideali, pitanje: ostati ili otići.

U 18 prikazanih scena vidimo nelagodu u društvu, ali i u obitelji: otkaze, svađu muža i žene, pokušaj da se pokrade banka koji neslavno završava, potvrđivanje neovisnosti mlade žene, nečije kćeri koja iz zemlje odlazi u Englesku, ali se nakon Brexita želi vratiti: „Dobri su im Indijci i Kinezi, nas Balkance ne podnose.”

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE